Smakosze.pl Przepisy Wielkanocne, faszerowane jajka bez grama majonezu. Zamiennik zadziwi każdego
canva/freeskyline, Getty Images

Wielkanocne, faszerowane jajka bez grama majonezu. Zamiennik zadziwi każdego

5 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka faszerowane są bardzo częstym elementem wielkanocnego stołu i warto przygotować je w wyjątkowy sposób. Dzisiaj prezentujemy jajka faszerowane bez grama majonezu, który zamieniony jest na ketchup i musztardę. Usunięcie majonezu pozwala uzyskać większą lekkość potrawy. Szczegóły przepisu są poniżej.

Jajka faszerowane bez grama majonezu stanowią ciekawą i lekką alternatywę dla klasycznych wielkanocnych jajek z farszem. Nie każdy może sobie pozwolić na jedzenie tłustego, jajecznego sosu, więc jeśli należysz do tej grupy, przychodzimy z pomocą.

Farsz składa się z mieszanki pieczarek, cebuli, szynki konserwowej, ziół oraz ketchupu i musztardy, co w porównaniu do klasyki z majonezem, daje mniej kaloryczny, a dla niektórych nawet smaczniejszy, efekt.

Przepis na jajka faszerowane bez majonezu

Składniki:

  • 6 jajek

  • pół cebuli

  • 10 małych pieczarek

  • pęczek koperku

  • pęczek pietruszki

  • plasterek szynki konserwowej

  • 2 łyżki ketchupu

  • 1 łyżka musztardy

  • 4 łyżki serka kanapkowego

  • sól

  • pieprz

  • kilka szczypt słodkiej papryki w proszku

Jajka ugotuj na twardo, przełóż je do zimnej wody i szybko ostudź. Obierz je ze skorupki, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Umieść żółtka w misce. Cebulę oraz pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Podsmaż starte produkty na suchej patelni, aż większość wody z niej odparuje. Dodaj je do żółtek po wstępnym ostygnięciu. Zioła i szynkę posiekaj jak najdrobniej i również wrzuć do miski.

Do wszystkich składników dodaj na koniec ketchup, musztardę, serek kanapkowy, sól i pieprz. Wymieszaj masę, napełnij nią połówki jajek, a z wierzchu oprósz słodką papryką. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co można zrobić ze skorupkami po jajkach. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

Jajka faszerowane

Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale Szarlott na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Film na kanale Szarlott na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy