Kotlety z piersi kurczaka marynowane w jogurcie. Wychodzą obłędnie soczyste
Szukacie pomysłu na obiad? Proponujemy kotlety z piersi kurczaka marynowane w jogurcie. Wychodzą obłędnie soczyste, co jest zasługą wyjątkowej mieszanki składającej się z mleka, jogurtu i przypraw. Wystarczy namoczyć w niej płaty mięsa, a potem je usmażyć. Kotlety wyjdą pyszne jak nigdy.
Filet z piersi kurczaka jest niezwykle delikatnym i wszechstronnym mięsem. Doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania i smażenia. Świetnie smakują przygotowane z niego kotlety. Potrafią być kruche, miękkie i soczyste. By jednak mieć pewność, że takie wyjdą, warto je wcześniej zamarynować. W czym? Doskonale w roli marynaty sprawdzi się jogurt naturalny z dodatkiem mleka i przypraw.
Kotlety z piersi kurczaka marynowane w jogurcie
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki mleka
słodka mielona papryka
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
Filety z kurczaka opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Każdy przekrój na 2 płaty, a potem delikatnie rozbij je kuchennym tłuczkiem.
W misce umieść jogurt, mleko, łyżeczkę mielonej papryki, trochę soli i pieprzu. Całość wymieszaj widelcem.
Do marynaty włóż rozbite płaty mięsa. Całość lekko przemieszaj. Miskę przykryj np. folią spożywczą i wstaw na 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki. Patelnię rozgrzej, wlej na nią sporą ilość oleju. Kotlety lekko osącz z marynaty, panieruj je w tartej bułce i kładź na patelnię. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dania z fileta z piersi kurczaka. Sprawdź, jak zrobić siekane kotlety z kurczaka, a także, jak przygotować pierś kurczaka w miodowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/littleny Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: kulinarnamaniusia