Smakosze.pl
Kotlety drobiowe marynowane w jogurcie

canva/Kamlesh_Sethy

Kotlety z piersi kurczaka marynowane w jogurcie. Wychodzą obłędnie soczyste

4 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukacie pomysłu na obiad? Proponujemy kotlety z piersi kurczaka marynowane w jogurcie. Wychodzą obłędnie soczyste, co jest zasługą wyjątkowej mieszanki składającej się z mleka, jogurtu i przypraw. Wystarczy namoczyć w niej płaty mięsa, a potem je usmażyć. Kotlety wyjdą pyszne jak nigdy.

Filet z piersi kurczaka jest niezwykle delikatnym i wszechstronnym mięsem. Doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania i smażenia. Świetnie smakują przygotowane z niego kotlety. Potrafią być kruche, miękkie i soczyste. By jednak mieć pewność, że takie wyjdą, warto je wcześniej zamarynować. W czym? Doskonale w roli marynaty sprawdzi się jogurt naturalny z dodatkiem mleka i przypraw.

Surówka francuska

Surówka francuska do każdego obiadu. Ogórek konserwowy gra pierwsze skrzypce

CZYTAJ DALEJ

Kotlety z piersi kurczaka marynowane w jogurcie

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki mleka

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Filety z kurczaka opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Każdy przekrój na 2 płaty, a potem delikatnie rozbij je kuchennym tłuczkiem.

W misce umieść jogurt, mleko, łyżeczkę mielonej papryki, trochę soli i pieprzu. Całość wymieszaj widelcem.

Do marynaty włóż rozbite płaty mięsa. Całość lekko przemieszaj. Miskę przykryj np. folią spożywczą i wstaw na 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Patelnię rozgrzej, wlej na nią sporą ilość oleju. Kotlety lekko osącz z marynaty, panieruj je w tartej bułce i kładź na patelnię. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na dania z fileta z piersi kurczaka. Sprawdź, jak zrobić siekane kotlety z kurczaka, a także, jak przygotować pierś kurczaka w miodowej marynacie.

filet z kurczaka

filet z kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/littleny

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnamaniusia

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >