Smakosze.pl Przepisy Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
canva/karma_pema

Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem

11 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Na święta polecamy wam wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem. Będą doskonałe na lekką przekąskę. Są proste do przygotowania, a najlepiej smakują, gdy są dobrze schłodzone i skropione odrobiną soku z cytryny lub octu.

Wytrawne galarety są doskonały pomysłem na świąteczną przystawkę lub przekąskę. Można je zaserwować na uroczystym śniadaniu, a także przed obiadem. Świetnie prezentują się na stole, bo są kolorowe, a dodatek jajka nadaje im wielkanocnego klimatu. Musicie je w tym roku przygotować.

Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • 2 listki laurowe

  • po 5-6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • sól

  • 4 łyżeczki żelatyny

  • 4 łyżki kukurydzy z puszki

  • natka pietruszki

  • 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie galaretek

Warzywa obierz, opłucz, zalej ok. 1,5 l wody. Dodaj opłukane mięso, gotuj całość na niedużym ogniu, aż się zagotuje. Usuń szumowiny. Do wywaru dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, a także trochę soli. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso i warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku.

Z wywaru wyjmij mięso, warzywa i przyprawy. Wywar przelej przez sito wyłożone papierowym ręcznikiem.

Do gorącego wywaru wsyp żelatynę, mieszaj całość, aż żelatyna się rozpuści. Wywar odstaw, by przestygł.

Marchewkę, pietruszkę, seler i mięso pokrój na małe kawałki. Kukurydzę osącz z zalewy, natkę opłucz, osusz. Jajka obierz, pokrój w grubsze plastry.

Do małych foremek kładź listki pietruszki, plasterki jajka, kawałki mięsa i warzyw. Zalej tężejącą galaretą, wstaw do lodówki, by stężały.

Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na wytrawne galaretki w kształcie jajka , a także na galarety z mięsa po rosole .

jajka
jajka

Źródło zdjęcia: canva/FotografiaBasica

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: czarygary.net, przyslijprzepis

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy