Wielkanocna galaretka z kurczaka w kształcie jajka. Prosto i smacznie
Wielkanoc tuż za rogiem, dlatego mnóstwo Polaków zaczyna przygotowania do świętowania. Z tego powodu dzisiaj postanowiliśmy pokazać jak zrobić galaretki z kurczaka w kształcie jajka. Ich wyjątkowy wygląd idealnie wpisuje się w wielkanocną atmosferę i jeszcze lepiej smakuje.
Galaretka z kurczaka w kształcie jajka jest w wielu domach coroczną tradycją, pojawiającą się na stołach w czasie Wielkanocy. Takiego rodzaju danie wywoła silne zaskoczenie u osób, które zobaczą je po raz pierwszy.
Aby móc uzyskać galaretkę w kształcie jajek, konieczne są skorupki po jajkach. Dlatego następnym razem, gdy będziesz przygotowywał coś z jajek, postaraj się rozbić bez zbytniego uszkadzania skorupek.
Przepis na galaretki z kurczaka w kształcie jajka
Składniki:
4 udka z kurczaka
1 włoszczyzny
1 cebula
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
100 g kukurydzy z puszki
1 papryka
100 g groszku z puszki
10 skorupek po jajkach
pęczek koperku
3 łyżki żelatyny
pęczek pietruszki
sól
pieprz
Zacznij od wrzucenia do garnka udek z kurczaka, obranych i umytych warzyw z włoszczyzny, cebuli, liści laurowy, ziela angielskiego, świeżo mielonego czarnego pieprzu i soli. Zalej je wodą i gotuj przez 1 godzinę.
Na koniec wyłów marchewkę i mięso, resztę odcedź przez sitko. Marchewkę pokrój w małą kostkę, kurczaka rozdrobnij. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę.
Do gorącego wywaru dodaj żelatynę i rozpuść ją. W skorupkach zrób nieduży otwór na górze. Sparz je wrzątkiem, ułóż w nich wszystkie składniki i zalej ostudzonym wywarem. Wstaw całość do lodówki na całą noc. Następnego dnia galaretki będą gotowe. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce. Ten tekst pokazuje sposób na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z kuchni po smażeniu ryby.
Źródło zdjęcia: canva/Anna Skvortsova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: smaker