Wielkanocne pierogi z boczkiem i soczewicą, które zachwyciły Roberta Makłowicza. Smak Podlasia
Pierogi lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz w jednej ze swoich podróży zaprezentował podlaski specjał wielkanocny — pierogi faszerowane boczkiem i soczewicą. Niezwykle sycąca wersja tradycyjnego dania z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie koniecznie.
Udane pierogi to nie tylko elastyczne ciasto , które łatwo jest skleić. Równie istotny jest farsz, którego smak musi być dobrze wyważony. Taki właśnie znajdziemy w delikatnych podlaskich pierogach proponowanych przez znanego kucharza podróżnika. Skusicie się?
Przepis na pierogi z soczewicą i boczkiem według Roberta Makłowicza
Składniki na ciasto:
-
3 szklanki maki pszennej
-
1/4 szklanki wody
-
1/4 szklanki mleka
-
1 jajo
-
szczypta soli
Składniki na farsz:
-
500 g zielonej soczewicy
-
3 średnie cebule
-
20 g boczku wędzonego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie farszu:
Soczewicę namaczany dzień wcześniej wieczorem — powinna spędzić w wodzie minimum 12 godzin. Dzięki temu będzie lżej strawna.
Płuczemy namoczone ziarno i gotujemy je do miękkości. Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na patelni, aż zmięknie. Przestudzoną łączymy z soczewicą.
Przygotowanie ciasta i pierogów:
Mąkę przesiewamy do dużej miski i formujemy w niej mały dołek. Wbijamy do niego jajko , solimy. Następnie dodajemy wodę i mleko. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wykrawamy z niego koła przy pomocy szklanki.
Na każde z nich nakładamy porcję farszu i zlepiamy. W garnku zagotowujemy wodę z odrobina soli. Na wrzątek wrzucamy uformowane pierogi i gotujemy je do czasu, aż wypłyną. Odcedzamy i podajemy z ulubioną okrasą .
Źródło zdjęcia: canva/imagospot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
-
Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie
-
Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Źródło: podroze-kulinarne