Smakosze.pl Przepisy Wielkanocne pierogi z boczkiem i soczewicą, które zachwyciły Roberta Makłowicza. Smak Podlasia
canva/wawritto; TRICOLORS/East News

Wielkanocne pierogi z boczkiem i soczewicą, które zachwyciły Roberta Makłowicza. Smak Podlasia

19 marca 2022

Pierogi lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz w jednej ze swoich podróży zaprezentował podlaski specjał wielkanocny — pierogi faszerowane boczkiem i soczewicą. Niezwykle sycąca wersja tradycyjnego dania z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie koniecznie.

Udane pierogi to nie tylko elastyczne ciasto , które łatwo jest skleić. Równie istotny jest farsz, którego smak musi być dobrze wyważony. Taki właśnie znajdziemy w delikatnych podlaskich pierogach proponowanych przez znanego kucharza podróżnika. Skusicie się?

Przepis na pierogi z soczewicą i boczkiem według Roberta Makłowicza

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki maki pszennej

  • 1/4 szklanki wody

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1 jajo

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g zielonej soczewicy

  • 3 średnie cebule

  • 20 g boczku wędzonego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie farszu:

Soczewicę namaczany dzień wcześniej wieczorem — powinna spędzić w wodzie minimum 12 godzin. Dzięki temu będzie lżej strawna.

Płuczemy namoczone ziarno i gotujemy je do miękkości. Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na patelni, aż zmięknie. Przestudzoną łączymy z soczewicą.

Przygotowanie ciasta i pierogów:

Mąkę przesiewamy do dużej miski i formujemy w niej mały dołek. Wbijamy do niego jajko , solimy. Następnie dodajemy wodę i mleko. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wykrawamy z niego koła przy pomocy szklanki.

Na każde z nich nakładamy porcję farszu i zlepiamy. W garnku zagotowujemy wodę z odrobina soli. Na wrzątek wrzucamy uformowane pierogi i gotujemy je do czasu, aż wypłyną. Odcedzamy i podajemy z ulubioną okrasą .

Dobrze przyrządzone pierogi skuszą każdego
Dobrze przyrządzone pierogi skuszą każdego

Źródło zdjęcia: canva/imagospot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: podroze-kulinarne

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy