Niesamowity przedwojenny przepis na ciasto na pierogi
Smakosze pierogów wiedzą, że najważniejsze w nich jest ciasto. Odpowiednio miękkie i elastyczne, łatwo daje się formować i nie rozpada się w czasie gotowania. Jak je przygotować? Poznajcie niesamowity, przedwojenny przepis na ciasto na pierogi. Nie ma jak tradycja.
Co wpływa na konsystencję i smak ciasta na pierogi? Z pewnością dobór składników, ich jakość i proporcje. Ważne jest też dobre wyrobienie ciasta. Ale po kolei.
Na ciasto na pierogi najlepiej jest przeznaczyć mąkę pszenną typu 450 lub 480. Trzeba do niej dodać trochę soli, oleju i dobrze ciepłej wody.
Jajko jest dodatkiem, na którego temat zdania są podzielone. Jedni uważają, że spulchnia ciasto na pierogi. W przedwojennym przepisie jednak pominięto jego dodatek, bo zwiększa ono twardość ciasta.
Niesamowity przedwojenny przepis na ciasto na pierogi
Składniki:
50 dag mąki pszennej typ 450
ok. 275 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie ciasta na pierogi
Mąkę przesiej do miski. W miseczce wymieszaj ciepłą wodę, sól i olej. Dodaj je do mąki, wymieszaj łyżką, by składniki wstępnie się połączyły.
Potem wyrabiaj ciasto dłońmi, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Przełóż je wtedy na stolnicę i wyrabiaj jeszcze ok. 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą kolejno rozwałkowuj, pozostałe trzymając w tym czasie przykryte ściereczką, by nie obsychały.
Z rozwałkowanego ciasta wykrój szklanką lub foremką krążki. Każdy nadziej ulubionym farszem, dokładnie zlep brzegi. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku.
W naszym serwisie znajdziesz przepis na małopolskie pierogi z serem. Dowiesz się też, co zrobić, by pierogi nie sklejały się w czasie gotowania.
Źródło zdjęcia: canva/Sner
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia.wp