Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
Szukacie prostego pomysłu na pyszny obiad? Może zadowoli was soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie? Jest bardzo prosta do przygotowania, a mięso zaskoczy was kruchością i soczystością. Będzie doskonale smakować podane na przykład z pieczonymi ziemniakami i porcją surówki.
Karkówka jest jednym z tych mięs, na którym nigdy się nie zawiedziecie. Zawsze wychodzi bowiem soczysta, bo zawiera w sobie sporo tłuszczu. Czasami tylko może okazać się za mało miękka i krucha, jednak pomoże to zmienić odpowiednia marynata. Koniecznie przetestujcie mieszankę coli i ketchupu.
Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie
Składniki:
ok. 1 kg karkówki
1/2 szklanki coli
2 łyżki ketchupu
2 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
3 ząbki czosnku
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie soczystej karkówki
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli chcesz, możesz je lekko rozbić kuchennym tłuczkiem.
Do małego garnka wlej colę, ketchup, ocet i olej. Dodaj też musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier, oregano, paprykę, sól i pieprz. Całość gotuj 15 minut, wystudź.
Przygotowaną marynatą zalej plastry mięsa, wymieszaj. Naczynie przykryj, wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie zamarynowane mięso grilluj po ok. 6 minut z każdej strony lub piecz ok. 20 minut w 200 st. C. W czasie pieczenia mięso co jakiś czas smaruj pozostałą marynatą. Jeśli szukasz innych inspiracji na karkówkę, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na karkówkę marynowaną w miodzie i musztardzie, a także na karkówkę pieczoną z warzywami.
Źródło zdjęcia: canva/Slatan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić z mięsem i warzywami po rosole? Wiemy co zrobić aby nic się nie zmarnowało
Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni
Źródło: praktykulinarni