Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.03.2022 01:00

Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad

karkówka w marynacie
canva/Slatan

Szukacie prostego pomysłu na pyszny obiad? Może zadowoli was soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie? Jest bardzo prosta do przygotowania, a mięso zaskoczy was kruchością i soczystością. Będzie doskonale smakować podane na przykład z pieczonymi ziemniakami i porcją surówki.

Karkówka jest jednym z tych mięs, na którym nigdy się nie zawiedziecie. Zawsze wychodzi bowiem soczysta, bo zawiera w sobie sporo tłuszczu. Czasami tylko może okazać się za mało miękka i krucha, jednak pomoże to zmienić odpowiednia marynata. Koniecznie przetestujcie mieszankę coli i ketchupu.

Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie

Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki

  • 1/2 szklanki coli

  • 2 łyżki ketchupu

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 2-3 łyżki oleju

  • 1 łyżka musztardy

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka brązowego cukru

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

  • sól, pieprz

Przygotowanie soczystej karkówki

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Jeśli chcesz, możesz je lekko rozbić kuchennym tłuczkiem.

Do małego garnka wlej colę, ketchup, ocet i olej. Dodaj też musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier, oregano, paprykę, sól i pieprz. Całość gotuj 15 minut, wystudź.

Przygotowaną marynatą zalej plastry mięsa, wymieszaj. Naczynie przykryj, wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie zamarynowane mięso grilluj po ok. 6 minut z każdej strony lub piecz ok. 20 minut w 200 st. C. W czasie pieczenia mięso co jakiś czas smaruj pozostałą marynatą. Jeśli szukasz innych inspiracji na karkówkę, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na karkówkę marynowaną w miodzie i musztardzie, a także na karkówkę pieczoną z warzywami.

pieczona karkówka
pieczona karkówka

Źródło zdjęcia: canva/Slatan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: praktykulinarni

Zapraszamy na nasz Instagram