Smakosze.pl Przepisy Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami
canva/Naked King

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami

13 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli chcesz pysznie zaskoczyć najbliższych, przygotuj wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. Gołąbki są jedynym z ulubionych dań naszej kuchni, a te z bezmięsnym farszem doskonale sprawdzą się w czasie wieczerzy. Z pewnością przyciągną wszystkich swoim aromatem i ciekawością, co kryją w środku.

Najpopularniejszą wersją gołąbków z kapusty są te nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Jednak pomysłów na farsze do gołąbków jest co najmniej kilka. Niektórzy w liście kapusty kładą nadzienie z gotowanym ziemniaków, inni z kaszy czy samego mięsa. Wigilijne gołąbki powinny być postne, a żeby były aromatyczne, warto dodać do nich leśne grzyby.

Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej

  • 2 garście suszonych grzybów

  • 30 dag kaszy gryczanej

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 40 dag pieczarek

  • 1 ząbek czosnku

  • majeranek

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • 1/2 l bulionu warzywnego

Przygotowanie wigilijnych gołąbków

Z główki kapusty ostrożnie zdejmuj pojedyncze liście. Wrzuć je na wrzątek i sparz, by straciły elastyczność. Wyjmij je delikatnie, wystudź, zetnij zgrubiałe kawałki.

Grzyby suszone opłucz, namocz w letniej wodzie. Zagotuj, gotuj 15 minut. Wystudź, wyjmij z wywaru (wywar zachowaj), osącz, drobno pokrój.

Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku. Odcedź nadmiar wody. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.

Pieczarki oczyść, drobno pokrój, dodaj do cebuli razem z grzybami leśnymi. Całość przesmaż, mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, smaż 2-3 minuty.

Grzyby wymieszaj z ugotowaną kaszą i posiekaną natką pietruszki. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Porcje farszu kładź na liściach kapusty i formuj gołąbki. Na dnie żaroodpornego naczynia połóż kilka liści kapusty. Ułóż na nich ścisło gołąbki.

Zalej je bulionem wymieszanym z grzybowym wywarem. Przykryj liśćmi kapusty, wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. godzinę. Podawaj z sosem grzybowym.

Jeśli chcesz sprawdzić, jak przygotować sos grzybowy , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na gołąbki z ziemniakami wg Magdy Gessler .

kasza gryczana
kasza gryczna

Źródło zdjęcia: canva/truembie

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poprostupycha.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy