Smakosze.pl
Gołąbki wg. Magdy Gessler

canva/peredniankina; Eastnews/TRICOLORS

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

28 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Gołąbki są potrawą, którą często wybieramy na obiad. Tradycyjnie w kapuście znajdziemy mięsny farsz z dodatkiem ryżu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by gołąbki przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Magda Gessler proponuje, by wypełnić je ziemniakami i przygotować wyrazisty sos z sokiem z kapusty kiszonej. Spróbujcie koniecznie.

Do ziemniaków dodamy pyszną, podsmażoną cebulkę, a zawinięte w kapustę warzywa zalejemy sosem przygotowanym ze śmietany, bulionu i soku z kiszonej kapusty. Ta niezwykła kompozycja skradnie serca wielu smakoszy.

Biszkopt

Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne gołąbki Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty

  • 1,2 kg ziemniaków

  • 2 spore cebule

  • 1 jajo

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • pół szklanki śmietany 12%

  • pół szklanki soku z kiszonej kapusty

  • pół szklanki bulionu warzywnego

  • majeranek, sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Z kapusty wykrawamy głąb. Główkę zanurzamy w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdejmujemy wierzchnie liście i ponownie wkładamy do garnka. W ten sposób zdejmujemy kolejne liście.

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy je na sicie lub gazie. Cebulę obieramy i siekamy, szklimy na dobrze rozgrzanym oleju.

Starte ziemniaki łączymy w misce z przestudzoną cebulą oraz jajkiem. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę. Ziemniaczany farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy je.

Gotowe gołąbki układamy ciasno w garnku, podlewamy je bulionem wymieszanym ze śmietaną. Dusimy w sosie przez około 30 minut, a następnie dodajemy sok z kapusty kiszonej i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kwadrans. Smacznego.

Sprawdźcie inne pyszne pomysły kulinarne Magdy Gessler. Szczególnie polecamy recepturę na domowy majonez oraz niezawodny przepis na delikatną i smaczną pizzę w stylu włoskim.

Gołąbki na talerzu

Gołąbki na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/Naked King

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >