Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler
Gołąbki są potrawą, którą często wybieramy na obiad. Tradycyjnie w kapuście znajdziemy mięsny farsz z dodatkiem ryżu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by gołąbki przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Magda Gessler proponuje, by wypełnić je ziemniakami i przygotować wyrazisty sos z sokiem z kapusty kiszonej. Spróbujcie koniecznie.
Do ziemniaków dodamy pyszną, podsmażoną cebulkę, a zawinięte w kapustę warzywa zalejemy sosem przygotowanym ze śmietany, bulionu i soku z kiszonej kapusty. Ta niezwykła kompozycja skradnie serca wielu smakoszy.
Przepis na pyszne gołąbki Magdy Gessler
Składniki:
1 główka białej kapusty
1,2 kg ziemniaków
2 spore cebule
1 jajo
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
pół szklanki śmietany 12%
pół szklanki soku z kiszonej kapusty
pół szklanki bulionu warzywnego
majeranek, sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Z kapusty wykrawamy głąb. Główkę zanurzamy w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdejmujemy wierzchnie liście i ponownie wkładamy do garnka. W ten sposób zdejmujemy kolejne liście.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy je na sicie lub gazie. Cebulę obieramy i siekamy, szklimy na dobrze rozgrzanym oleju.
Starte ziemniaki łączymy w misce z przestudzoną cebulą oraz jajkiem. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę. Ziemniaczany farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy je.
Gotowe gołąbki układamy ciasno w garnku, podlewamy je bulionem wymieszanym ze śmietaną. Dusimy w sosie przez około 30 minut, a następnie dodajemy sok z kapusty kiszonej i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kwadrans. Smacznego.
Sprawdźcie inne pyszne pomysły kulinarne Magdy Gessler. Szczególnie polecamy recepturę na domowy majonez oraz niezawodny przepis na delikatną i smaczną pizzę w stylu włoskim.
Źródło zdjęcia: canva/Naked King
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień
Niebywale puszysty i lekki sernik z rosą według siostry Anastazji
Źródło: smakujmy