Wigilijne gołąbki zrobisz bez grama mięsa. Smakują lepiej od tradycyjnych dzięki prostej sztuczce
Wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami są pełne smaku. Prosty patent polegający na podlaniu potrawy wodą z moczenia grzybów sprawia, że wychodzą niezwykle aromatyczne. Musicie spróbować — mało kto im się oprze.
Jeśli zastanawiacie się, co podać zamiast bigosu, wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami będą w sam raz. Woda, która pozostanie po moczeniu skarbów lasu świetnie podkręci smak farszu. Zapach roznoszący się po domu sprawi, że niejednemu smakoszowi z ust pocieknie ślinka.
Przepis na znakomite wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami
Składniki:
-
1 główka kapusty włoskiej
-
30 g podgrzybków lub borowików suszonych
-
2 × 375 ml zimnej wody — do ryżu i do grzybów
-
2 średnie cebule
-
200 g suchego ryżu
-
bulion warzywny do podlewania
-
ulubione zioła suszone np. tymianek czy oregano
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami? Przepis jest bardzo prosty
Grzyby suszone moczymy w wodzie przez noc. Gotujemy je do miękkości, czyli około 30 minut. Odcedzamy, zachowując wodę z garnka. Ryż płuczemy na sicie. Przenosimy go do czystego naczynia i zalewamy wodą. Lekko solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez kwadrans.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy kolejne 15 minut, nim odkryjemy garnek. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy je na dobrze rozgrzanym oleju, a gdy zmiękną, dodajemy pokrojone po ugotowaniu grzyby.
Doprawiamy wedle uznania, można wsypać trochę ziół. Zawartość patelni dodajemy do sypkiego ryżu. Przygotowanym farszem wypełniamy sparzone i zdjęte z główki liście kapusty włoskiej. Uformowane wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami przenosimy do dużego garnka wyłożonego mniejszymi lub podartymi listkami kapusty.
Dusimy je do miękkości z dodatkiem wody z moczenia grzybów, w razie potrzeby uzupełniając płyn w garnku warzywnym bulionem. Podajemy na ciepło z pieczywem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy smakowite pierogi z soczewicą . Być może skusi was też prosty patent na barszcz czerwony bez zakwasu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Masz dosyć zapachu ryby w całym domu? Mistrzowie kuchni smażą ją bez nieprzyjemnych aromatów
-
W czym marynować świąteczną szynkę? Odpowiedź jest tylko jedna. Chodzi o 2 składniki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama