Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie przepadasz za pierogami z kapustą i grzybami? Na Wigilię sprawdzi się też inny farsz

Nie przepadasz za pierogami z kapustą i grzybami? Na Wigilię sprawdzi się też inny farsz

pierogi
canva/bhofack2

Na wigilijnym stole prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie lub zwyczajnie szukacie od nich jakiejś odmiany, proponujemy pierogi z mniej oczywistym farszem. Nadziejcie je soczewicą, a będą smaczne, pożywne i jak najbardziej postne.

Sycące pierogi z soczewicą skuszą niejednego smakosza. Będą idealne do podania na wigilijnej kolacji, a ich ziołowy zapach przyjemnie wypełni Wasz dom. Jeśli macie ochotę na odrobinę urozmaicenia, musicie spróbować. Jeszcze nie raz je przygotujecie.

Przepis na znakomite pierogi z soczewicą

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • ciepła woda

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 400 g soczewicy zielonej lub brązowej

  • 1 duża cebula

  • 3 łyżki majeranku

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pierogi z soczewicą? Prosty przepis na postne danie

Dzień wcześniej płuczemy soczewicę na sicie, po czym przenosimy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia płyn zlewamy i gotujemy ziarno 20 minut w świeżej wodzie z dodatkiem odrobiny soli, liści laurowych i ziela angielskiego.

Odcedzamy je i studzimy, po czym lekko blendujemy, uprzednio usuwając przyprawy w kawałku. Doprawiamy majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną i zeszkloną na rozgrzanym oleju cebulę.

Farszem wypełniamy przygotowane wcześniej z podanych składników ciasto. Pamiętajmy, by wodę dodawać stopniowo, łącząc ją zawsze z niewielką ilością mąki. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie odchodzić od dłoni. Przed formowaniem pierogów musi odpocząć. Rarytas gotujemy tylko do wypłynięcia na powierzchnię wody.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wigilijne pierogi. Szczególnie polecamy słodką wersję z makiem. Być może skusi was też prosta receptura na pieczone pierogi drożdżowe z kapustą.

Pierogi z soczewicą są pyszne
canva/Studio Russia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: