Smakosze.pl Przepisy Wigilijne krokiety bez zawijania
canva/Carpe89, Getty Images Signature

Wigilijne krokiety bez zawijania

22 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Krokiety w połączeniu z intensywnym w smaku czerwonym barszczu są doskonałym uzupełnieniem Wigilii. Jeśli nie masz ochoty smażyć naleśników specjalnie do krokietów, istnieje przepis na wykonanie ich bez zawijania. Taka wersja smakuje równie dobrze co klasyczna, a przy okazji potrzebuje znacznie mniej czasu i pracy w kuchni.

Krokiety tradycyjnie są metodą na wykorzystanie naleśników, których nie zdołano zjeść od razu po ugotowaniu. Dzięki temu nie marnuje się żadnego jedzenia. Nie zawsze jednak ma się pod ręką naleśniki - zazwyczaj wtedy, kiedy akurat ochota na krokiety jest największa. Poniżej prezentujemy recepturę, która rozwiązuje ten problem.

Krokiety przez nas prezentowane są specyficzną formą kotletów ziemniaczanych, które przygotowuje się na podstawie ugotowanych i roztłuczonych ziemniaków . Dodanie do nich orzechów włoskich wzmacnia smak, a także nadaje ciekawą teksturę.

Przepis na krokiety bez zawijania

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • 2 cebule

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od obrania, umycia i pokrojenia ziemniaków w mniejszą kostkę. Wrzuć ją do wody i gotuj z dodatkiem soli, aż kartofle staną się miękkie. Odcedź je z wody i gdy będą jeszcze ciepłe, przepuść je przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem.

Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż ją na złoty kolor na patelni z olejem. Wrzuć ją do ziemniaków. Orzechy posiekaj drobno i dodaj do masy. Dopraw ją solą, pieprzem i dokładnie całość wymieszaj. Po połączeniu składników wstaw miskę do lodówki na 30 minut, aż jej zawartość stężeje.

Po tym czasie z masy formuj kształt krokietów i obtaczaj je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim krokiety z każdej strony, aż uzyskają brązową panierkę. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty.

Krokiety

Źródło zdjęcia: canva/etorres69, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: puszka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy