Smakosze.pl Przepisy Wigilijne śledzie w zaskakującym sosie. Idealna przystawka na świąteczny stół
Canva / arfo

Wigilijne śledzie w zaskakującym sosie. Idealna przystawka na świąteczny stół

25 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przepisów na świąteczne śledzie jest co niemiara. Z całą pewnością nie słyszeliście jednak o tym patencie. Śledzie w sosie z suszonych śliwek to prawdziwy hit wśród zimnych przystawek. Każdy będzie przecierał oczy ze zdumienia.

Wigilijne śledzie w sosie z suszonych śliwek możesz przygotować nawet tego samego dnia. Samo ich wykonanie to mniej niż 30 minut. Śledzie przed podaniem na stół wymagają ok. godzinnego chłodzenia w lodówce. Dzięki temu wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą.

Przepis na niezwykłe śledzie w sosie śliwkowym

Składniki:

  • 250 g g matiasów w zalewie z oliwy

  • 200 g suszonych śliwek

  • 1/2 szklanki migdałów

  • 4 łyżki oliwy

  • sok z 1/2 cytryny

  • szczypta cukru

Śledzie w sosie z suszonych śliwek krok po kroku

Przygotuj owoce do śledzi w sosie z suszonych śliwek. W tym celu namocz je w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę . Po tym czasie gotuj je w tej samej wodzie przez 15 minut i jeszcze ciepłe przetrzyj przez sito .

Filety na śledzie w sosie z suszonych śliwek odsącz z oliwy za pomocą ręcznika papierowego . Następnie pokrój je w mniejsze kawałki . Rybę układaj na głębokim półmisku , na którym będziesz ją serwować.

Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki . Kilka najładniejszych egzemplarzy odłóż do udekorowania śledzi w sosie z suszonych śliwek. Pozostałe drobno posiekaj .

Przetarte śliwki połącz z oliwą i migdałami . Dopraw za pomocą soli, pieprzu, soku z cytryny i odrobiny cukru . Powstałą miksturą polej śledzie w sosie z suszonych śliwek.

Półmisek z przystawką szczelnie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki . Chłodzenie śledzi w sosie z suszonych śliwek powinno trwać ok. 60 minut . Po tym czasie przekąska gotowa jest do zaserwowania .

Przed podaniem udekoruj półmisek migdałami . Śledzie pod pierzynką to pozycja świąteczna obowiązkowa . Suszone śliwki znajdą swoje miejsce w smakowitym bigosie .

Canva / virtustudio
Canva / virtustudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy