Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Magda Gessler zdradziła sekret idealnych pierogów ruskich. Najważniejszy jest 1 niepozorny trik
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.11.2022 11:55

Magda Gessler zdradziła sekret idealnych pierogów ruskich. Najważniejszy jest 1 niepozorny trik

przepis magdy gessler
Canva / Dar1930 ; TRICOLORS / EAST NEWS WARSZAWA

Smakowity farsz to tylko połowa sukcesu udanych pierogów. Równie ważne jest sprężyste i delikatne ciasto. Przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie rozwiewa wszelkie wątpliwości. Ciasto po wyrobieniu powinno przez jakiś czas odpocząć.

Idealne ciasto na pierogi ruskie jest nie tylko elastyczne, ale też puszyste. W czasie leżakowania nabiera ono wilgoci, która zapewnia mu odpowiednią konsystencję. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis Magdy Gessler. Znana restauratorka na pierogach zna się jak nikt.

Przepis na idealne pierogi ruskie

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  • 200 ml ciepłej wody

Składniki na farsz:

  • 200 ml białego sera

  • 200 ml puree z ugotowanych ziemniaków

  • sól

  • pieprz mielony

Jak przygotować pierogi ruskie według przepisu Magdy Gessler?

Przygotuj ciasto do pierogów ruskich. W tym celu mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj ją z solą, żółtkami, olejem i ciepłą wodą. Składniki połącz za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitej sprężystej masy. Gotowe ciasto z przepisu Magdy Gessler uformuj w kulę i owinięte folią włóż do lodówki na ok. 20 minut.

W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów ruskich. Rozdrobniony biały ser wymieszaj dokładnie z utłuczonymi ziemniakami. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie do nadzienia możesz dodać również podsmażoną na oleju cebulkę.

Ciasto na pierogi z przepisu Magdy Gessler rozwałkuj na blacie oprószonym mąką na grubość ok. 3 mm. Za pomocą szklanki wycinaj z niego niewielkie okręgi i z dodatkiem przygotowanego nadzienia lep kolejne pierogi.

Pierogi ruskie gotuj we wrzącej osolonej wodzie i wyławiaj po ok. 3-5 minutach od wypłynięcia. Podawaj je z okrasą z boczku i cebulki. Wyraziste dodatki do farszu to kompletne zaskoczenie w tych ruskich pierogach. Kontrowersyjna przyprawa w płynie niezwykle podkręca smak nadzienia.

Canva / macniak
Canva / macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: interia