Wigilijny karp w galarecie od Jakuba Kuronia. Specjału nie może zabraknąć na świątecznym stole
Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na karpia w galarecie. Sekretem smaku jest esencjonalny wywar oraz dodatki. Do kultowej potrawy na Wigilię kucharz dodaje groszek konserwowy, marchewkę i jajka. Całość dekoruje natką pietruszki i cząstkami cytryny.
Karp w galarecie jest jedną z tradycyjnych potraw przygotowywanych na Wigilię. Świąteczny przysmak jest prosty w przygotowaniu i zachwyca smakiem i aromatem. Kultowego dania nie może zabraknąć na Twoim stole podczas uroczystej kolacji.
Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, Kuroń dzieli się swoimi przepisami na dania główne, zupy i wyśmienite desery dla całej rodziny. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Receptura Jakuba Kuronia na karpia w galarecie nie ma sobie równych.
Jakub Kuroń wywar na galaretę gotuje z ryby i warzyw rosołowych. Wywar od razu doprawia solą i gotuje go 12- 15 minut. Po tym czasie kawałki karpia są gotowe do jedzenia. Do karpia w galarecie kucharz dodaje również jajka ugotowane na twardo, marchewkę z wywaru oraz groszek konserwowy. Całość dekoruje natką pietruszki i kawałkami cytryny.
Karp w galarecie. Wigilijny przysmak dla całej rodziny
Składniki:
-
800 g płatów karpia ze skórą
-
3 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
100 g groszku konserwowego
-
ćwiartka selera
-
3 jajka ugotowane na twardo
-
cebula
-
3 łyżki żelatyny
-
duży pęczek natki pietruszki
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
sól, pieprz
Do dekoracji:
-
natka pietruszki
-
cytryna
Jak przygotować karpia w galarecie? Jakub Kuroń zdradził swój przepis
Filety karpia ze skórką pokrój na mniejsze kawałki, włóż do większego garnka. Dodaj marchewki, seler, pietruszki, natkę, liście laurowe, ziele angielskie. Cebulę przyrumień nad ogniem i również włóż do garnka.
Wlej 1,5 l zimnej wody, posól i gotuj na małym ogniu przez około 12- 15 minut. Po tym czasie rybę i warzywa wyjmij z garnka. Karpia wyłóż na półmisek. Wywar dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw do przestygnięcia.
Do wywaru dodaj żelatynę i podgrzewaj do 50 stopni C, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wywar odstaw do przestygnięcia i wstaw do lodówki, żeby zaczął tężeć. Na kawałki karpia poukładaj pokrojoną marchewkę, jajka, groszek konserwowy.
Całość zalej tężejącą galaretą i wstaw do lodówki na kilka godzin . Udekoruj natką pietruszki i cytryną. Na Wigilię przygotuj również wyśmienite uszka z kapustą i żurawiną do barszczu czerwonego. W tym artykule dowiesz się, jak filetować karpia. Nie będzie w nim ani jednej ości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 sztuczka gospodyń
-
Świąteczny makowiec z niespodzianką. Inny niż wszystkie, ale jaki smaczny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama