Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczny makowiec z niespodzianką. Inny niż wszystkie, ale jaki smaczny
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.12.2022 04:00

Świąteczny makowiec z niespodzianką. Inny niż wszystkie, ale jaki smaczny

Makowiec
Canva / afro

Warto czasem zaeksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Z tej właśnie przyczyny powstała receptura na niezwykły świąteczny makowiec. Masa makowa z dodatkiem soczystych jabłek wprost rozpływa się w ustach. Każdy poprosi o dokładkę tego niebanalnego ciasta.

Wierzch świątecznego makowca pokrywa smakowita kruszonka. Dzięki zawartości mączki orzechowej, ciasto roztacza nieziemski wręcz aromat. Mączkę tę z łatwością przygotujesz w domu z pomocą blendera lub młynka do kawy. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

Przepis na obłędny świąteczny makowiec

Składniki:

  • 2 żółtka

  • 4 białka

  • 3 łyżki cukru

  • 2/3 kostki masła

  • 900 g masy makowej

  • 4 łyżki kaszy manny

  • 4 łyżki mąki tortowej

  • 3 garście rodzynek

  • 4-5 jabłek

  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g ulubionych orzechów

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 kostka masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 żółtka

  • 1 szklanka cukru

Niezwykły świąteczny makowiec z jabłkami krok po kroku

Orzechy do świątecznego makowca drobno zmiel na mączkę. W dużej misce wymieszaj je razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, cukier, a następnie połącz składniki. Na sam koniec dodaj żółtka i zagnieć ze składników kruszonkę za pomocą dłoni.

3/4 ilości kruszonki do świątecznego makowca wyłóż na dno blachy pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-15 minut. Upieczony spód odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj masę do świątecznego makowca. Mąkę wymieszaj z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Przygotowane owoce wymieszaj z rodzynkami. Białka jaj ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Żółtka jaj utrzyj w dużej misce z cukrem, pod koniec ubijania dodaj do składników roztopione masło. Do tak powstałej masy zacznij stopniowo dodawać mak, cały czas mieszając. Następnie dołóż również mąkę z kaszą manną, oraz jabłka z rodzynkami. Na koniec delikatnie wymieszaj całość z ubitą pianą z białek.

Na wystudzony spód świątecznego makowca wyłóż równomiernie przygotowaną masę. Na wierzchu posyp ją pozostałą częścią kruszonki. Ciasto piecz przez 50-60 minut w temperaturze 167 stopni. Przed podaniem odstaw do ostudzenia i udekoruj cukrem pudrem. Sprawdź co zrobić, aby makowiec nie pękał podczas pieczenia. Aromatyczny makowiec bez jajek to prawdziwy świąteczny hit.

Canva / Gajus
Canva / Gajus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: