Świąteczny makowiec z niespodzianką. Inny niż wszystkie, ale jaki smaczny
Warto czasem zaeksperymentować z tradycyjnymi przepisami. Z tej właśnie przyczyny powstała receptura na niezwykły świąteczny makowiec. Masa makowa z dodatkiem soczystych jabłek wprost rozpływa się w ustach. Każdy poprosi o dokładkę tego niebanalnego ciasta.
Wierzch świątecznego makowca pokrywa smakowita kruszonka. Dzięki zawartości mączki orzechowej, ciasto roztacza nieziemski wręcz aromat. Mączkę tę z łatwością przygotujesz w domu z pomocą blendera lub młynka do kawy. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.
Przepis na obłędny świąteczny makowiec
Składniki:
2 żółtka
4 białka
3 łyżki cukru
2/3 kostki masła
900 g masy makowej
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki mąki tortowej
3 garście rodzynek
4-5 jabłek
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
200 g ulubionych orzechów
1 szklanka mąki pszennej
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 szklanka cukru
Niezwykły świąteczny makowiec z jabłkami krok po kroku
Orzechy do świątecznego makowca drobno zmiel na mączkę. W dużej misce wymieszaj je razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, cukier, a następnie połącz składniki. Na sam koniec dodaj żółtka i zagnieć ze składników kruszonkę za pomocą dłoni.
3/4 ilości kruszonki do świątecznego makowca wyłóż na dno blachy pokrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10-15 minut. Upieczony spód odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj masę do świątecznego makowca. Mąkę wymieszaj z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Przygotowane owoce wymieszaj z rodzynkami. Białka jaj ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka jaj utrzyj w dużej misce z cukrem, pod koniec ubijania dodaj do składników roztopione masło. Do tak powstałej masy zacznij stopniowo dodawać mak, cały czas mieszając. Następnie dołóż również mąkę z kaszą manną, oraz jabłka z rodzynkami. Na koniec delikatnie wymieszaj całość z ubitą pianą z białek.
Na wystudzony spód świątecznego makowca wyłóż równomiernie przygotowaną masę. Na wierzchu posyp ją pozostałą częścią kruszonki. Ciasto piecz przez 50-60 minut w temperaturze 167 stopni. Przed podaniem odstaw do ostudzenia i udekoruj cukrem pudrem. Sprawdź co zrobić, aby makowiec nie pękał podczas pieczenia. Aromatyczny makowiec bez jajek to prawdziwy świąteczny hit.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Koniecznie dolej go do farszu na gołąbki. Wyjdzie idealnie soczysty
Surówka"Zachciewajka" lepsza niż z restauracji. Idealna do każdego drugiego dania
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama