Boskie, nieziemsko oryginalne uszka z kapustą i żurawiną
Jeśli chcesz nieco odmienić smak wigilijnych potraw, mamy dobry pomysł. Możesz na przykład wprowadzić małą zmianę w farszu do uszek. Tym razem zamiast z grzybami, zrób uszka z kapustą i żurawiną. Wyjdą boskie, nieziemsko oryginalne i po prostu pyszne.
Wigilijne uszka zawsze mają postny farsz. Zazwyczaj nadziewa się je farszem z grzybów leśnych lub pieczarek, czasami z kapusty i grzybów. Jeśli jednak macie już przesyt grzybowych smaków, wykorzystajcie inny dodatek. Postawcie na suszoną żurawinę, która w towarzystwie kiszonej kapusty smakuje doskonale.
Boskie, nieziemsko oryginalne uszka z kapustą i żurawiną
Składniki:
na farsz:
20 dag kapusty kiszonej
20 dag kapusty świeżej
1 duża cebula
1 łyżka masła
listek laurowy
kieliszek białego wytrawnego wina
15 dag suszonej żurawiny
kmin rzymski
ostra mielona papryka
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
na ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki oleju
szczypta soli
ok. 2/3 szklanki dobrze ciepłej wody
Przygotowanie uszek
Kapustę świeżą i kiszoną dość drobno posiekaj, podlej wodą, gotuj ok. 20 minut na niedużym ogniu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj listek laurowy, chwilę przesmaż. Dodaj do kapusty razem z żurawiną i winem. Duś całość, aż kapusta będzie miękka.
Wtedy dopraw farsz miodem, octem balsamicznym, kminem rzymskim, ostrą papryką, solą i pieprzem. Duś jeszcze kilka minut, aż smaki dobrze się przegryzą. Wystudź.
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto na uszka. Przykryj je miseczką, odstaw na 30 minut.
Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj, szklanką wykrój krążki. Na każdy połóż farsz, zlep brzegi, uformuj uszka.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tradycyjny farsz do uszek. Sprawdź też, jak przygotować czerwony barszcz.
Źródło zdjęcia: canva/Lilechka75
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: burczymiwbrzuchu