Smakosze.pl Produkty Właśnie w lasach pojawiły się opieńki
canva/belizar73, Getty Images

Właśnie w lasach pojawiły się opieńki

27 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sezon grzybowy cieszy wiele osób, jednak grzybiarze nie mogą się doczekać, aż będą mogli zebrać pierwsze opieńki. Co ciekawe, pierwsze okazy tego grzyba już się pojawiły. Występują praktycznie w całej Polsce, a ich smak opisywany jest, jako jeden z najlepszych.

Jesień to czas, kiedy tłumy ludzi penetrują polskie lasy w poszukiwaniu okazałych grzybów. Połączenie dużej wilgotności ze stosunkowo wysoką temperaturą wspomaga wzrost grzybów.

Jeden z najbardziej popularnych grzybów, czyli opieńka miodowa, właśnie zaczęła pojawiać się w wielu miejscach w naszym kraju. Gdzie dokładnie można ją znaleźć?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W jakich miejscach można znaleźć opieńki?

Opieńki są bardzo rozpowszechnionymi grzybami w całym naszym kraju i można znaleźć je nie tylko w lasach, lecz również w ogrodach czy parkach.

Zazwyczaj rosną w dużych skupiskach, a więc znajdując jeden okaz, warto rozejrzeć się za większą ich ilością. Często można znaleźć je na pniach drzew, korzeniach, gałęziach czy pniakach - są bowiem pasożytami drzew.

Wygląd opieńków

Najpopularniejsza jest opieńka miodowa, której trzon ma wysokość od 8 do 18 cm, a grubość do maksymalnie 2.5 cm. Najczęściej mają kolor miodowożółty, miodowobrązowy lub jasnobrązowy.

Kapelusz może osiągnąć średnicę nawet do 8 cm. Jest pokryty specyficznymi ciemnymi łuskami o kolorze brązowym, czerwonobrązowym lub czarnym.

Jak przygotowywać opieńki?

Bardzo istotne jest ich wstępne obgotowanie, ponieważ surowe grzyby mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Po przyniesieniu ich do domu warto je więc oczyścić, odciąć trzonki i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut.

Doskonale sprawdzają się jako składnik zupy grzybowej, sosu grzybowego, bigosu, pierogów i krokietów. Świetnie smakują również po marynowaniu w occie.

Opieńki

Źródło: canva/masterovoy, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medme.pl; parenting.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy