Smakosze.pl
Marynowane grzyby

canva/inventbart, Getty Images

Smakowite marynowane grzyby leśne w pikantnej zalewie

12 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Marynowane na ostro grzybki doskonale współgrają smakowo z najróżniejszymi daniami. Poniżej prezentujemy wam wspaniały przepis na marynowane grzybki z chili, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do tatara, sałatek czy na imprezę. Za smak odpowiada ostra papryczka, która wywołuje przyjemne ciepło podczas jedzenia.

Marynowane grzyby lądują na naszych stołach przez cały rok, jednak jesień jest zdecydowanie okresem, gdy jemy ich najwięcej - wtedy też wystarczy wyjść do lasu i w kilka godzin można wrócić z ogromnymi siatkami prawdziwków, borowików czy maślaków.

Marynowanie grzybów jest najlepszym sposobem na konserwacje, ponieważ zachowują w znacznym stopniu swój smak oraz właściwości. Aby wytrwały jeszcze więcej czasu nie zapomnij o pasteryzacji po przełożeniu ich do słoików.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowane grzyby

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować krokiety, aby nie pękały podczas smażenia. Tutaj prezentujemy sos pasujący do poniższych placków.

Składniki:

  • 600 g małych grzybów leśnych

  • 1 cebula

  • 4 płaskie łyżki cukru

  • płaska łyżeczka soli

  • łyżeczka ziela angielskiego

  • płaska łyżka ziaren gorczycy

  • szklanka wody

  • 1/3 szklanki octu spirytusowego

  • 4 liście laurowe

  • pół łyżeczki chilli

Zacznij od oczyszczenia grzybów z pozostałości lasu, umyj je pod bieżącą wodą i sprawdź, czy wszystkie są zdrowe. Wrzuć je do garnka z gotującą się wodą i gotuj je przez 4 minuty.

Zupa grzybowa

Tradycyjna zupa grzybowa według przepisu babci Helenki

CZYTAJ DALEJ

Dodaj do nich cebulę pokrojoną w piórka i gotuj kolejne 4 minuty. Odcedź je z wody po gotowaniu. W osobnym garnku umieść szklankę wody, ocet, sól, cukier, ziarna gorczycy, chili, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź zalewę do wrzenia.

Czyste i wyparzone słoiki wypełnij gorącymi grzybkami wraz z cebulą i zalej je gorącą zalewą. Pasteryzuj je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 110 stopni Celsjusza. Przechowuj po wystudzeniu w ciemnym i chłodnym miejscu.

Marynowane grzyby

Źródło: canva/CCat82

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić zupę szczawiową ze świeżego szczawiu?

Przepisy

Jak zrobić zupę szczawiową ze świeżego szczawiu? Mamy doskonały patent

Czytaj więcej >
mizeria

Przepisy

Zachwycająca mizeria bez śmietany. Zastąpisz ją kultowym sosem

Czytaj więcej >
Niezwykły przepis na domowy syrop z pędów sosny

Przepisy

Niezwykły przepis na domowy syrop z pędów sosny

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Największy wiosenny rarytas

Czytaj więcej >

Przepisy

Zachwycający przepis na marynowaną cukinię. Smakuje jak ananas

Czytaj więcej >

Przepisy

Znakomita fasolka szparagowa w węgierskim stylu. Doskonała przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >