Smakosze.pl Porady Wlej to do wody przed gotowaniem jajek. Po 5 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja

Wlej to do wody przed gotowaniem jajek. Po 5 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia

18 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zanim przystąpisz do barwienia jajek na Wielkanoc, poznaj ten patent. Dzięki niemu przygotujesz skorupkę, która zdecydowanie lepiej wchłonie barwniki. Idealnych pisanek pozazdrości ci każdy.

Idealne jajka na Wielkanoc

Malowanie pisanek to tradycja, bez której nie można się obyć przed świętami wielkanocnymi. Często jednak okazuje się, że barwienie jajek jest mało skuteczne, bo ich ciemniejsza skorupka przebija spod farby. W tym roku nie musisz się jednak o to martwić. Znaleźliśmy sposób, dzięki któremu skorupki będą równomiernie pokryte barwnikami.

Aby tak było, jajka należy uprzednio odbarwić podczas gotowania. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z poniższej instrukcji. Patent jest genialny i bardzo prosty.

ocet.jpg
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja
Wyjmij z kuchennej szafki i rozsyp przy mrowisku. Mrówki wyniosą się raz na zawsze

Jajka gotuj nie tylko w wodzie

Choć gotowanie jajek zazwyczaj wygląda tak samo i właściwie każdy wie, jak to zrobić, w tym wypadku będzie przebiegało ono nieco inaczej. Do gotowania niezbędna jest oczywiście woda, a w tym patencie również ocet. To dzięki niemu skorupka jajek będzie dokładnie oczyszczona, a w dodatku jej kolor zmieni się na czystą biel. Dzięki temu malowanie pisanek będzie bardzo łatwe. Poniżej znajdziesz instrukcję przygotowania jajek.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki do gotowania jajek:

  • 200 ml octu
  • woda
szorowanie.jpg
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja

Jak gotować jajka na pisanki?

Gotowanie jajek rozpocznij od włożenia ich do garnka . Pamiętaj, aby nie gotować jajek wyciągniętych prosto z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.

Następnie wlej wodę. Powinno być jej tyle, aby w całości przykryły jajka. Wlej także ocet , a garnek ustaw na palniku kuchenki. Doprowadź do zagotowania.

Kiedy woda z octem będzie wrzeć, zmniejsz płomień i gotuj jajka przez 10 minut . Po około 5 minutach kolor skorupek zacznie się zmieniać. Po 10 minutach zdejmij garnek, a jajka ochłodź zimną wodą z kranu. Następnie za pomocą gąbki umyj ich skorupki, które po ugotowaniu zmieniły kolor na biały . Teraz wystarczy przyozdobić jajka barwnikami.

Sprawdź także przepis na kotlety schabowe po lubelsku oraz dowiedz się, co kontrolerzy znaleźli w dubajskiej czekoladzie .

białe jajka.jpg
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja
Rozbij cienko schab i posmaruj tą masą. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Jakubiak prosi fanów o pomoc. "Nic mi w tej chorobie nie pozostało"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy