Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozbij cienko schab i posmaruj tą masą. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.03.2025 13:27

Rozbij cienko schab i posmaruj tą masą. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

schab
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Zapomnij o klasycznych kotletach. Poznaj przepis i schab na obiad przygotuj zupełnie inaczej. Danie nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych ani skomplikowanych składników. Podane na obiad przejdzie do historii i zyska sporo zwolenników w twoim domu. 

Niecodzienny obiad ze schabu

Schab cieszy się wśród nas sporym uwielbieniem. Na jego korzyść wpływa niska cena, łatwość obróbki, a także fakt, że z tego produktu powstaje nasze ulubione danie, czyli kotlety. Czasami jednak zdarza się, że nawet to, co lubiane może się znudzić. A wtedy warto wypróbować coś nowego.

Alternatywą dla tradycyjnego dania są roladki przygotowane z poniższego przepisu. To sposób nie tylko na smaczny posiłek, ale także na podanie schabu w zupełnie inny sposób. Poznaj sposób, a przekonasz się, że przygotowanie jest proste i szybkie.

ser.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Jakubiak prosi fanów o pomoc. "Nic mi w tej chorobie nie pozostało"

Schab i kilka dodatków

Roladki powstają z jednego z najpopularniejszego mięsa w naszym kraju, czyli schabu. Nie smakowałyby jednak tak dobrze, gdyby nie farsz. Składa się z natki pietruszki oraz topionego serka. Niezbędne będą także przyprawy oraz składniki na panierkę. O tym, co będzie potrzebne, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę składników. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 700 g schabu
  • 200 g topionego sera
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g bułki tartej
  • 150 ml oleju
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
zawijanie mięsa.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Przepis na roladki ze schabu

Przygotowania rozpocznij od pokrojenia mięsa na kotlety i cienko je rozbij. Pietruszkę drobno posiekaj i przesyp je do miski. Dodaj ser i za pomocą widelca połącz składniki w jednolite smarowidło. Rozbite kotlety przypraw pieprzem i solą. Następnie posmaruj je serem. 

Kotlety od strony dłuższego boku zwiń w rulon. Do głębokiego talerza wbij jajka i rozkłóć je. Na płaskich talerzach rozsyp bułkę tartą i mąkę. Roladki obtocz najpierw w mące, a następnie w jajku i w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej. Kiedy osiągnie wysoką temperaturę, ułóż roladki. Smaż je na średnim ogniu, do momentu zarumienienia. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami

Sprawdź także, dlaczego z jakiego powodu mogą wzrosnąć ceny posiłków w więzieniach oraz dowiedz się, dlaczego warto wybrać się na grzyby

roladki.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv