Smakosze.pl
wegetariańskie spaghetti bolognese

pixabay.com

Włoskie smaki - wegetariańskie spaghetti bolognese

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Miłkowska

Udostępnij:

Czy rezygnując z mięsa, musisz jednocześnie rezygnować ze swoich ulubionych potraw? Zdecydowanie nie! Oto przykład na to, że wegetariańskie spaghetti bolognese może być równie pyszne jak te przygotowane z mięsa mielonego. Jak je przyrządzić, by zas

Spaghetti pełne słońca

Sos bolognese pochodzi z kuchni włoskiej – aromatycznej, pachnącej dojrzewającymi w słońcu pomidorami, pełnej świeżej oliwy i intensywnych smaków. W połączeniu z ugotowany al dente makaronem i lekko ostrym w smaku parmezanem od dziesiątek lat podbija serca miłośników kuchni z całego świata. Nie każdy jednak smakosz je mięso. Wegetarianizm i weganizm stają się coraz bardziej popularne, bo też coraz większą uwagę przykłada się do aspektów zdrowotnych jedzenia czy etyki jego produkcji. Co więcej, nie wszyscy po prostu lubią smak mięsa. Czy jednak trzeba zapomnieć wtedy o przepysznej paście wprost ze słonecznej Italii?

Na szczęście nie, wegetariańskie spaghetti bolognese spokojnie dorównuje mu smakiem (choć zapewne rodowici Włosi, czytając to zdanie, srogo by zaklęli!).

Wegetariańskie spaghetti bolognese – przepis

Składniki:

  • 380 g tofu naturalnego

  • Makaron spaghetti (ilość w zależności od potrzeb)

  • 1 szklanka passaty pomidorowej

  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • Oliwa z oliwek

  • Przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, suszona bazylia, słodka papryka w proszku, czosnek w proszku

  • Sos sojowy

  • Liście świeżej bazylii

  • Starty parmezan do posypania.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania „mielonego” z tofu – rozdrobnij je na mniejsze kawałki widelcem tak, by przypominały właśnie mięso mielone. Dodaj do tego 3-4 łyżki sosu sojowego, czosnek granulowany, paprykę słodką (możesz też użyć wędzonej) i opcjonalnie inne ulubione przyprawy. Całość wymieszaj.

  2. Wyłóż tofu na papierze do pieczenia ułożonym na blasze – musi być rozłożone równomiernie. Piecz przez około 15-20 minut w temperaturze 150°C. Co kilka minut otwórz piekarnik i przemieszaj tofu. Na koniec pieczenia powinno być lekko brązowe i chrupkie – jeśli nie przypiekło się wystarczająco, o kilka minut przedłuż czas pieczenia.

  3. Zetrzyj na tarce marchewki, a cebulę pokrój w kostkę.

  4. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, a następnie podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszaj. Po kilku minutach dodaj do tego marchewkę i wspólnie podsmażaj.

  5. Następnie, gdy cebula będzie zeszklona, a marchewka nieco już zmięknie, dodaj do nich passatę pomidorową, pomidory z puszki i przyprawy. Na końcu dorzuć do tego przygotowane tofu. Wszystko wymieszaj, zmniejsz nieco ogień i duś przez kilkanaście minut – woda w tym czasie odpasuje, a sos zgęstnieje. Co jakiś czas sprawdzaj, czy potrawa się nie przypala.

  6. Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu – warto, aby był al dente (dość twardy, czasami określa się go wręcz jako „niedogotowany”).

  7. Kiedy makaron będzie gotowy, wyłóż go na talerz. Na niego nałóż sos, a następnie zetrzyj na małych oczkach parmezan. Całość przystrój świeżymi liśćmi bazylii.

  8. Delektuj się smakiem!

Wegetariańskie spaghetti bolognese – zabawa w kuchni

Nie masz czasu na szykowanie mielonego tofu? Możesz skorzystać z gotowych produktów – w sklepach jest teraz coraz więcej propozycji wege „mielonego”, które świetnie sprawdzą się m.in. właśnie w spaghetti.

A może wegetariańskie spaghetti bolognese wolisz zamienić na opcję całkowicie wegańską? Nie ma problemu, zrezygnuj z parmezanu lub zastosuj jego zastępniki – coraz więcej sklepów oferuje nie tylko wegańskie „mielone”, lecz także sery. W zastępstwie dobrze sprawdzą się też płatki drożdżowe nieaktywne (dodadzą przy tym lekko orzechowego posmaku).

Jeśli zaś masz więcej czasu i świeże pomidory pod ręką, możesz zastąpić nimi gotową passatę i pomidory z puszki. Pamiętaj jednak, że sos ze świeżych pomidorów będzie potrzebował nieco więcej czasu na odparowanie. Zanim jednak dodasz je do potrawy, nie zapomnij zdjąć z nich skórki, wyszypułkować i pokroić w mniejsze kawałki. Najlepiej sprawdzają się do tego pomidory bardzo dojrzałe, zwłaszcza odmiany podłużne z niewielką ilością nasion.

Katarzyna MiłkowskaAutor

Redaktor Katarzyna Miłkowska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis podstawowy na leniwe pierogi

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >