Wolno gotowana wieprzowina
pixabay

Wolno gotowana wieprzowina

Wolno gotowana wieprzowina (z ang. pulled pork) to absolutny hit ostatnich sezonów. Dotarła do nas z Ameryki, a jej najlepszym przyjacielem jest słodki sos barbeque. Chociaż do połączenie kojarzy się z grillowaniem, wolno gotowaną wieprzowinę możesz przyrządzić samodzielnie w domu.

Wolno gotowana wieprzowina (z ang. pulled pork) to absolutny hit ostatnich sezonów. Dotarła do nas z Ameryki, a jej najlepszym przyjacielem jest słodki sos barbeque. Chociaż do połączenie kojarzy się z grillowaniem, wolno gotowaną wieprzowinę możesz przyrządzić samodzielnie w domu. To czasochłonne przedsięwzięcie, jednak dla tak delikatnego mięsa, które rozpływa się w ustach… zdecydowanie warto!

Długo gotowana wieprzowina - składniki


Do najtrudniejszych działań w tym przepisie zaliczamy skompletowanie składników. Potem wymaga już tylko… cierpliwości.

Bulion wieprzowy:

  • 1500 g łopatki wieprzowej,
  • Liście laurowe,
  • Pęczek jarzyny (lub dwa, dla mocniejszego smaku),
  • Ziele angielskie,
  • Sól i czarny pieprz,
  • 2 opalane cebule,
  • Olej słonecznikowy,
  • Kardamon do smaku.


Mięso gotowane:

  • Sos sojowy i rybny,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • Papryczka jalapeno,
  • Sól i czarny pieprz,
  • Pół łyżeczki kminu,
  • 1 łyżeczka tartego imbiru,
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • Pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka kolendry suszonej.


Sos barbecue (opcjonalnie):

  • Sos sojowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 50 ml sosu Worcester,
  • 1,5 łyżki stołowej sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki stołowej cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka stołowa octu winnego,
  • Przecier pomidorowy,
  • Mąka owsiana.


Nie przerażaj się ilością składników, przygotowanie jest o wiele prostsze niż myślisz.

Przepis na wolno gotowaną wieprzowinę


Podsmażoną łopatkę wieprzową włóż do dużego garnka wraz z warzywami i wszystkimi przyprawami potrzebnymi do zrobienia aromatycznego bulionu. Wszystkie składniki muszą znajdować się pod wodą. Jednak nie możesz przesadzić - najlepiej, jeśli woda będzie sięgała ok. 3 cm nad składniki wywaru. Gotuj przez 1,5 h. Jeśli pod wpływem gotowania wody ubędzie, uzupełnij jej poziom. To pierwszy etap przygotowania wolno gotowanej wieprzowiny.


Następnie przełóż mięso do wolnowaru i gotuj na 1-szym stopniu przez 9 h. Do składników na sos do mięsa gotowanego stale dolewaj bulionu, aby gotowana wieprzowina nie wysuszyła się (i nie przypaliła). Wolnowar jest najlepszą opcją przygotowania pulled pork. Jeżeli nie masz wolnowaru, gotuj mięso 3,5h w garnku na małym ogniu. Jednak efekty mogą nie być zadowalające.


Innym alternatywnym sposobem przepisu na wolno gotowaną wieprzowinę jest włożenie jej wraz z wszystkimi podanymi składnikami do rękawa do pieczenia owiniętego srebrną folią. Tak przygotowane mięso należy piec przez 9h w temperaturze 90°C bez termoobiegu.

Wolno gotowana wieprzowina i sos bbq


Przed podaniem, mięso możesz podpiec lub podsmażyć na grillu, aby zyskało jeszcze więcej smaku. Najlepiej też zjeść je ze słodkim, ciemnym sosem, który stanowi nieodłączny dodatek amerykańskich potraw - sosem barbeque. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zmieszać wszystkie podane składniki, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać ok 5 minut. Jeżeli sos nie jest wystarczająco gęsty, dodaj mąki owsianej. Możesz oczywiście użyć innego rodzaju mąki, jednak wybrana przez nas jawi się jako najzdrowsza opcja.

Jaką wieprzowinę wybrać?


Najlepiej taką z lokalnego i sprawdzonego źródła. Nawet jeżeli mieszkasz w dużym mieście, na jego obrzeżach można spotkać osoby zajmujące się prowadzeniem gospodarstwa. Produkty wysokiej jakości trafiają także do małych sklepów mięsnych.


Przewaga lokalnego mięsa nad tym sprowadzanym z zagranicy jest prosta. Świeżość. Oczywiście w takich przypadkach, jak np. ekskluzywne mięso na steki z argentyńskich krów będzie transportowane we właściwych warunkach. Jednak nie zawsze ma się ochotę na tak drogi przysmak. Tańsza opcja mięsa z zagranicy może zostać mrożona podczas transportu, aby zachować świeżość.


Jeżeli chodzi o markety, tam także znajdziesz wieprzowinę na pulled pork. Ważne, aby unikać paczkowanego mięsa i przed kupnem dokładnie sprawdzić, jaki produkt ma wygląd i zapach. Prawidłowy kolor wieprzowiny to jasny różowy bądź czerwony. Jeżeli chodzi o zapach, wszelkie substancje mające na celu ukryć świeżość mięsa będą nieco słodkawe. Dla własnego komfortu lepiej zrezygnować z paczkowanej wieprzowiny w gotowej marynacie.

Następny artykuł