Smakosze.pl Porady Wrzuć 2 listki do wody z suszonymi grzybami. Zupełnie stracą goryczkę i zachowają aromat
Fot. Canva/Langan

Wrzuć 2 listki do wody z suszonymi grzybami. Zupełnie stracą goryczkę i zachowają aromat

21 grudnia 2024

Suszone grzyby w naturalny sposób dodają mnóstwo smaku rozmaitym potrawom. Jednak zdarza się, że posiadają goryczkę, która psuje smak dań. Moczenie grzybów w określony sposób sprawi, że suszone grzyby nie będą miały tego niechcianego smaku.

Święta z suszonymi grzybami

Przed nami święta Bożego Narodzenia, które pod względem kulinarnym trudno wyobrazić sobie bez suszonych grzybów . Te leśne skarby, które zbieraliśmy kilka miesięcy temu, dodają niezwykłego smaku daniom wigilijnym. Do tego ten aromat, którego nie da się pomylić z żadnym innym.

Suszone grzyby przed dodaniem ich do różnych dań najpierw musimy namoczyć. Bywa tak, że w suszonych grzybach wyczuwa się goryczkę. To psuje cały smak przyrządzanych dań . Dlatego suszone grzyby bez goryczki sprawią, że potrawy będą doskonałe. Co zrobić, by goryczka nie była wyczuwalna w suszonych grzybach?

suszone grzyby
Fot. Canva/Visual Communications
Wbij 2 widelce w cebulę. Ten patent wymyślił jakiś geniusz

Suszone grzyby bez goryczki

Moczenie suszonych grzybów jest nieodłącznym elementem ich przygotowania . Wydaje się z pozoru proste, ale czasem czeka nas niemiła, a wręcz niesmaczna niespodzianka. Grzyby są twarde i gorzkie. Goryczka psuje cały efekt . Dlatego musimy postarać się, by grzyby jej zawierały.

W tym celu najpierw płuczemy je w letniej wodzie. Potem dodajemy listki laurowe . Wystarczy zaledwie 2, by pozbyć się niechcianego smaku . Ta przyprawa doskonale wpływa na smak suszonych grzybów. Jednak wiele osób używa ich w połączeniu z innymi produktami.

Sposoby na suszone grzyby bez goryczki

Wiele osób oprócz liści laurowych do moczenia grzybów dodaje też cebulę i ziele angielskie. Te przyprawy niwelują goryczkę i podkreślają naturalny smak grzybów . Co więcej, liście laurowe, cebula i ziele angielskie dodają nawet odrobinę słodyczy. Jak długo moczyć suszone grzyby?

Podgrzybki i prawdziwki warto moczyć 2 godziny. Grzyby do farszu powinny być mięciutkie. Natomiast do barszczu czerwonego mogą być bardziej twarde . Dlatego nawet nie trzeba ich moczyć. Wystarczy je opłukać i dalej przyrządzać. Pisaliśmy, jakiej ryby nigdy nie kupować na święta. Informowaliśmy, ile kosztują teraz sprzęty kuchenne rodem z PRL-u.

pierogi
Fot. Canva/thepiwko

Źródło: msn.com

Wsyp do rosołu świąteczną przyprawę. Podkręci smak, rozgrzeje i wesprze układ trawienny
Jutro niedziela handlowa. Ten sklep rozda masło za darmo, start o 8:00
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy