Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wsyp do rosołu świąteczną przyprawę. Podkręci smak, rozgrzeje i wesprze układ trawienny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.12.2024 17:23

Wsyp do rosołu świąteczną przyprawę. Podkręci smak, rozgrzeje i wesprze układ trawienny

rosół
Fot. Canva/valentysemenov

Rosół lubi wielu z nas. Teraz ta wyborna zupa może być jeszcze smaczniejsza i bardziej nas rozgrzać. Taki efekt zapewnia świąteczna przyprawa. Podpowiadamy, czym najlepiej doprawić rosół, by był pyszny i zdrowy. 

Rosół, czyli ulubiona zupa Polaków

Rosół jadamy od pokoleń. Ten smak tak dobrze znamy i cenimy. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój sposób na gotowanie rosołu. Nawet najmniejsza zmiana w recepturze może diametralnie zmienić smak tej znakomitej zupy. 

Rosół podajemy podczas niedzielnego obiadu i przeziębienia. Smakuje, rozgrzewa i dodaje zdrowia. Warto wiedzieć, że pewna przyprawa może jeszcze bardziej podkręci smak rosołu. Oprócz tego sprawi, że zupa jeszcze lepiej rozgrzeje i będzie miała dobry wpływ na układ trawienny. 

goździki
Fot. Canva/KPS
Upiekę to ciasto na święta. Lepsze nawet niż sernik

Czym doprawić rosół?

Rosół gotujemy na różnych rodzajach mięsa, dodajemy warzywa i przyprawy. Proces gotowania musi trwać i nie ma sensu go przyspieszać. Rosół potrzebuje nawet 4 godziny gotowania zanim trafi na nasze stoły. Magda Gessler pod koniec gotowania do rosołu dodaje goździki.

Ta świąteczna przyprawa, która wzbogaca smak piernika doskonale pasuje też do rosołu. Korzenne nuty podkręcają smak tej zupy. Wydobywają aromat warzyw i mięsa. Ile goździków dodać do rosołu? Na 2 litry bulionu dorzućmy 2-3 goździki. Zupa zyska też głęboki kolor i nieco orientalny smak. 

Rosół z goździkami najlepszy

Goździki w rosole sprawią, że nasz układ trawienny będzie lepiej pracował. Ta świąteczna przyprawa wspiera też odporność i przeciwdziała starzeniu się organizmu. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i ma dobre działanie na układ sercowo-naczyniowy. 

Warto podkreślić, że goździki wykazują też działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Podczas infekcji warto jeść rosół, a szybciej wrócimy do zdrowia. Dodatek goździków złagodzi tez ból gardła, udrożni nos i sprawi, że odetchniemy pełną piersią. Pisaliśmy o tym, jak upiec ciasto drożdżowe od babci. Polecaliśmy przepis na wigilijną zupę siostry Anastazji. 

rosół
Fot. Canva/Munole

Źródło: kobieta.wp.pl, fit.poradnikzdrowie.pl