Wsyp 1 łyżeczkę do zalewy. Ogórki kiszone będą trwalsze i smaczniejsze niż zwykle
Ogórki kiszone są chyba jedną z najczęściej przygotowywanych kiszonek w naszym kraju. Przepisy na kiszenie ogórków bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. My radzimy, by podczas kiszenia pamiętać o dodaniu odrobiny cukru do zalewy. Dzięki temu ogórki wyjdą niezwykle smaczne i długo pozostaną jędrne.
Polacy uwielbiają ogórki kiszone
Ogórki kiszone kuszą smakiem i zdrowotną mocą. Pasują jako dodatek do dań obiadowych, sałatek albo jako samodzielna przekąska. Każda pani domu ma swój sposób na kiszenie ogórków. Czasem jednak coś może pójść nie tak i ogórki nie wychodzą.
Warto pamiętać, by ogórki ciasno układać w słoikach, tak aby nie mogły swobodnie pływać w zalewie. Jeśli zależy nam, by ogórki dłużej zachowały swoje doskonałe walory, warto do zalewy dodać odrobinę cukru. Jeśli nie wierzycie, wypróbujcie raz, a zauważycie różnicę.
Wsyp łyżeczkę cukru do zalewy
Dodatek cukru sprawia, że ogórki mogą dłużej stać w słoiku. Cukier powoduje też, że ogórki zbyt mocno nie skisną i będą dość twarde. Ten dodatek wpływa też na smak ogórków. Dzięki cukrowi zyskuje on na wyrazistości . Warto więc wsypać łyżeczkę cukru na litr zalewy.
Łyżeczka cukru doda też potencjału fermentacyjnego bakteriom i zwiększy wytwarzanie kwasu mlekowego . Ważne, by woda do kiszenia ogórków była twarda i zmineralizowana, dlatego też nie poleca się zalewania ogórków wodą przegotowaną. Trzeba pamiętać o dodaniu takich przypraw jak: koper, czosnek, chrzan oraz liście wiśni, porzeczki czy dębu.
Jak przygotować ogórki kiszone?
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 1 litr wody
- 1,5 łyżki soli kamiennej
- 1 łyżeczka cukru
- koper
- chrzan
- czosnek
- liście do wyboru
Ogórki myjemy, osuszamy. Przygotowujemy zalewę, czyli w wodzie rozpuszczamy sól i cukier. Na dno wyparzonych słoików układamy przyprawy. Ogórki do słoików wkładamy pionowo i bardzo ciasno.
Zalewamy zalewą, powinna ona zakrywać ogórki. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż się ukiszą. Potem należy je przenieść w chłodniejsze miejsce. Pisaliśmy o liściach przydatnych podczas kiszenia. Radziliśmy, jakiego błędu należy uniknąć podczas kiszenia ogórków.