Smakosze.pl Porady Wsyp 1 łyżeczkę do zalewy. Ogórki kiszone będą trwalsze i smaczniejsze niż zwykle
Canva/Bartosz Choroszewski

Wsyp 1 łyżeczkę do zalewy. Ogórki kiszone będą trwalsze i smaczniejsze niż zwykle

16 czerwca 2023

Ogórki kiszone są chyba jedną z najczęściej przygotowywanych kiszonek w naszym kraju. Przepisy na kiszenie ogórków bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. My radzimy, by podczas kiszenia pamiętać o dodaniu odrobiny cukru do zalewy. Dzięki temu ogórki wyjdą niezwykle smaczne i długo pozostaną jędrne.

Polacy uwielbiają ogórki kiszone

Ogórki kiszone kuszą smakiem i zdrowotną mocą. Pasują jako dodatek do dań obiadowych, sałatek albo jako samodzielna przekąska. Każda pani domu ma swój sposób na kiszenie ogórków. Czasem jednak coś może pójść nie tak i ogórki nie wychodzą.

Warto pamiętać, by ogórki ciasno układać w słoikach, tak aby nie mogły swobodnie pływać w zalewie. Jeśli zależy nam, by ogórki dłużej zachowały swoje doskonałe walory, warto do zalewy dodać odrobinę cukru. Jeśli nie wierzycie, wypróbujcie raz, a zauważycie różnicę.

Kucharz zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Używa patelni i kilku dodatków

Wsyp łyżeczkę cukru do zalewy

Dodatek cukru sprawia, że ogórki mogą dłużej stać w słoiku. Cukier powoduje też, że ogórki zbyt mocno nie skisną i będą dość twarde. Ten dodatek wpływa też na smak ogórków. Dzięki cukrowi zyskuje on na wyrazistości . Warto więc wsypać łyżeczkę cukru na litr zalewy.

Łyżeczka cukru doda też potencjału fermentacyjnego bakteriom i zwiększy wytwarzanie kwasu mlekowego . Ważne, by woda do kiszenia ogórków była twarda i zmineralizowana, dlatego też nie poleca się zalewania ogórków wodą przegotowaną. Trzeba pamiętać o dodaniu takich przypraw jak: koper, czosnek, chrzan oraz liście wiśni, porzeczki czy dębu.

Jak przygotować ogórki kiszone?

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 litr wody
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • koper
  • chrzan
  • czosnek
  • liście do wyboru

Ogórki myjemy, osuszamy. Przygotowujemy zalewę, czyli w wodzie rozpuszczamy sól i cukier. Na dno wyparzonych słoików układamy przyprawy. Ogórki do słoików wkładamy pionowo i bardzo ciasno.

Zalewamy zalewą, powinna ona zakrywać ogórki. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż się ukiszą. Potem należy je przenieść w chłodniejsze miejsce. Pisaliśmy o liściach przydatnych podczas kiszenia. Radziliśmy, jakiego błędu należy uniknąć podczas kiszenia ogórków.

ogórki kiszone
Canva/Sabyna75
Kucharz zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Używa patelni i kilku dodatków
Znana cukiernia zamyka się po 87 latach działalności. Powód wyciska łzy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy