Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kucharz zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Używa patelni i kilku dodatków
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.06.2023 11:37

Kucharz zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Używa patelni i kilku dodatków

młoda kapusta zasmażana
YouTube/Kucharz Maciej

Młoda kapusta jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych. Pasuje do mięs i dań wegetariańskich. To warzywo jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Kucharz Maciej zdradził swój patent na młodą kapustę zasmażaną. Do jej przygotowania używa wyłącznie patelni. 

Młoda kapusta jest smaczna i zdrowa

Młoda kapusta to nie tylko doskonały smak, ale bogactwo witamin i minerałów. Warto włączyć ją do swojej diety i stosować jako pyszny dodatek do dań obiadowych. Okazuje się, że to młode warzywo ma czterokrotnie więcej witaminy C, niż kapusta kiszona. 

Oprócz tego młoda kapusta zawiera witaminy: A, E, K i B. Pełna jest kwasu foliowego i żelaza. Do tego zawiera mangan, potas i wapń. Młoda kapusta smakuje doskonale jako zasmażany dodatek. Kucharz Maciej ma świetny patent na to danie.

Skandaliczne nagranie z Biedronki, szok co zrobił klient. Kasjerka zachowała zimną krew

Patent Kucharza Macieja na młodą kapustę zasmażaną

Składniki:

  • młoda kapusta
  • kawałek boczku wędzonego
  • 1 łyżka mąki
  • trochę wody lub bulionu
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Boczek kroimy w kostkę, z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy warzywo. Młoda kapusta ma być dość drobno pokrojona. Na zimną patelnię wrzucamy boczek i dopiero potem ją rozgrzewamy. Boczek ma się wytopić i lekko podsmażyć.

Do boczku na patelni wsypujemy łyżkę mąki i chwilę ją podsmażamy. Dodajemy też poszatkowaną kapustę, trochę wody, soli i pieprzu. Kapustę dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec kapustę posypujemy posiekanym koperkiem. 

Młoda kapusta- źródło smaku i zdrowia

Młoda kapusta, którą przygotowuje Kucharz Maciej, podawana jest z koperkiem, który podkręca jej smak. Jest doskonała z kotletem schabowym. Warto pamiętać, że młoda kapusta pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Poprawia wytrzymałość kości i pomaga przy niedokrwistości.

Z młodej kapusty możemy przyrządzić też lekki bigos, sałatki i surówki. Doskonała też będzie w zupie i w wersji zasmażanej, jaką poleca Kucharz Maciej. Pisaliśmy o kiszeniu młodej kapusty. Podawaliśmy też przepis na pieczoną kapustę. 

Źródło: YouTube/@KucharzMaciej