Wsyp do rondelka 1 łyżkę charakternego składnika. Owsianka wyjdzie jeszcze pożywniejsza
Bez solidnego śniadania nie ma mowy o dobrym rozpoczęciu dnia. A jeśli śniadanie jest podane na ciepło i zachwyca czekoladowym aromatem? Nic tylko zajadać. A taka właśnie jest owsianka z dodatkiem kakao. Ten charakterystyczny produkt nie tylko zapewnia uczucie sytości i dostarcza cennych składników, ale też zachwyca intensywnym smakiem.
Nasza kakaowa owsianka jest owsianką gotowaną. Wystarczy jednak zaledwie kilka minut, aby płatki cudownie namiękły i były gotowe do zjedzenia. Owsiankę z dodatkiem kakao możesz przygotować błyskawicznie i niemal od razu cieszyć się tym wspaniałym posiłkiem.
Przepis na gotowaną owsiankę z kakao
Składniki:
-
4 łyżki płatków owsianych
-
1/2 banana
-
3/4 szklanki wody
-
1 łyżka gorzkiego kakao
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
1 garść dowolnych posiekanych orzechów
-
1 kostka czekolady do dekoracji (opcjonalnie)
Jak szybko przyrządzić obłędną kakaową owsiankę?
Do niewielkiego rondelka wsyp płatki owsiane . Dodaj do nich łyżkę kakao oraz cynamon . Składniki na owsiankę zalej wodą i dokładnie wymieszaj . Postaw garnek na niewielkim ogniu i zacznij podgrzewać jego zawartość .
Kiedy owsianka zacznie bulgotać mieszaj ją często , aby nie doprowadzić do przypalenia . Owsianka gotowa jest do jedzenia po ok. 2-3 minutach gotowania , kiedy płatki zmiękną. Dodaj do niej rozgniecionego banana i wymieszaj.
Owsiankę przełóż na talerz, dodaj posiekane orzechy , na koniec udekoruj wierzch odrobiną startej czekolady . Owsiankę z kakao najlepiej zjeść zaraz po przyrządzeniu .
Rewolucyjna owsianka z cukinią poleca się na śniadanie . Pożywne śniadanie przygotujesz także w piekarniku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Siostra Anastazja zdradziła, jak kisi kapustę. Ma pewność, że zawsze wyjdzie doskonała
-
Babcia Teresa zdradziła swój sposób na soczyste kotlety mielone. Nawet ich nie panieruje
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama