Pyszna i pożywna pieczona owsianka. Ideał na śniadanie
Owsianka jest jedną ze smaczniejszych śniadaniowych propozycji, której nie odmówi sobie wielu smakoszy. Ten zdrowy i sycący specjał można przygotować w piekarniku. Przepis nie jest skomplikowany, a zmieniając dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inną kompozycję. Koniecznie sprawdźcie ten sposób na ciepłe i smaczne rozpoczęcie dnia.
Pieczoną owsiankę, podobnie jak tę nocną, przygotować możecie wieczorem — w ten sposób, rano nie stracicie ani chwili snu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by od razu przyrządzić większą ilość. Owsianka w lodówce może postać nawet dwa dni, a na zimno smakuje równie dobrze. Spróbujecie?
Przepis na doskonałą pieczoną owsiankę z owocami
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka
2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki owoców np. pokrojonych w kostkę jabłek
2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
1 garść orzechów posiekanych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Połowę mleka podgrzewamy z cukrem i masłem orzechowym, jeśli go używamy. Gdy składniki się rozpuszczą, tworząc jednolitą masę, wyłączamy grzanie, a następnie wlewamy pozostałe mleko.
Dodajemy jogurt naturalny, płatki owsiane, cynamon oraz orzechy, jeśli z nich korzystamy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy owocami. Zalewamy je częścią płatków, a następnie znów kładziemy owoce.
Czynności powtarzamy, aż wyczerpią nam się składniki. Na wierzchu chcemy mieć warstwę owoców. Owsiankę zapiekamy przez 15-20 minut. Studzimy przez 10 minut, a następnie podajemy. Smacznego.
Wskazówki:
Do przygotowania owsianki możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Jeżeli nie macie pod ręką świeżych okazów, dodajcie owoce mrożone. Warto je wtedy wcześniej rozmrozić i odsączyć.
Owsiankę bardzo łatwo jest zweganizować. Wystarczy zamienić mleko na napój sojowy czy owsiany, a jogurt naturalny na kokosowy lub sojowy. Będzie równie pyszna.
Cukier możecie zastąpić dowolnym innym słodzikiem. Nie polecamy jedynie miodu — w wysokiej temperaturze straci swoje cenne właściwości, więc zdecydowanie lepiej jest spożyć go przy innej okazji.
Źródło zdjęcia: canva/porosolka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niezwykłe ukraińskie gołąbki z ziemniakami i mięsem. Niebo na podniebieniu
Do czego służy patyczek w opakowaniu daktyli? Ma ważną funkcję
Która strona folii aluminiowej sprawdza się do pieczenia? Wyjaśniamy różnicę
Źródło: wypiekibeaty