Smakosze.pl

canva/dlerick

Pyszna i pożywna pieczona owsianka. Ideał na śniadanie

5 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Owsianka jest jedną ze smaczniejszych śniadaniowych propozycji, której nie odmówi sobie wielu smakoszy. Ten zdrowy i sycący specjał można przygotować w piekarniku. Przepis nie jest skomplikowany, a zmieniając dodatki, za każdym razem uzyskacie nieco inną kompozycję. Koniecznie sprawdźcie ten sposób na ciepłe i smaczne rozpoczęcie dnia.

Pieczoną owsiankę, podobnie jak tę nocną , przygotować możecie wieczorem — w ten sposób, rano nie stracicie ani chwili snu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by od razu przyrządzić większą ilość. Owsianka w lodówce może postać nawet dwa dni, a na zimno smakuje równie dobrze. Spróbujecie?

Przepis na doskonałą pieczoną owsiankę z owocami

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 3/4 szklanki owoców np. pokrojonych w kostkę jabłek

  • 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)

  • 1 garść orzechów posiekanych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Połowę mleka podgrzewamy z cukrem i masłem orzechowym, jeśli go używamy. Gdy składniki się rozpuszczą, tworząc jednolitą masę, wyłączamy grzanie, a następnie wlewamy pozostałe mleko.

Dodajemy jogurt naturalny, płatki owsiane, cynamon oraz orzechy, jeśli z nich korzystamy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy owocami. Zalewamy je częścią płatków, a następnie znów kładziemy owoce.

Czynności powtarzamy, aż wyczerpią nam się składniki. Na wierzchu chcemy mieć warstwę owoców. Owsiankę zapiekamy przez 15-20 minut. Studzimy przez 10 minut, a następnie podajemy. Smacznego.

Wskazówki:
  • Do przygotowania owsianki możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Jeżeli nie macie pod ręką świeżych okazów, dodajcie owoce mrożone. Warto je wtedy wcześniej rozmrozić i odsączyć.

  • Owsiankę bardzo łatwo jest zweganizować. Wystarczy zamienić mleko na napój sojowy czy owsiany, a jogurt naturalny na kokosowy lub sojowy. Będzie równie pyszna.

  • Cukier możecie zastąpić dowolnym innym słodzikiem. Nie polecamy jedynie miodu — w wysokiej temperaturze straci swoje cenne właściwości, więc zdecydowanie lepiej jest spożyć go przy innej okazji.

Owsianka pozwoli wam dobrze zacząć dzień
Owsianka pozwoli wam dobrze zacząć dzień

Źródło zdjęcia: canva/porosolka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wypiekibeaty

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety drwala są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Nawet Okrasa wziąłby przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest genialny sposób na jej wykorzystanie
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Gessler wlewa do placków ziemniaczanych. Nikt inny tak nie robi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis z 1913 roku na babę wielkanocną. 1 składnik jest arcyważny
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz zdradziła przepis na sos, który w jej cateringu kosztuje 17 zł. Po co przepłacać?
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]