Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia na śniadanie - szybka i pożywna owsianka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.10.2021 02:00

Cukinia na śniadanie - szybka i pożywna owsianka

Cukinia na śniadanie - szybka i pożywna owsianka
canva/Nicole Staabs

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, niestety zwykle w tygodniu nie mamy na niego czasu. Z pomocą przychodzi jednak szybka i pożywna owsianka z cukinii na mleku migdałowym. Sprawdź, jak przygotować pełnowartościowe, sycące śniadanie z cukinii w niecałe 10 minut.

Płatki owsiane są niezwykle uniwersalne w smaku, dzięki czemu możesz przygotować z nich pyszne śniadanie z dodatkiem ulubionych owoców i warzyw. Owsianka z cukinią gotowana na mleku migdałowym z bananem i malinami to doskonały pomysł na szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe śniadanie.

Owsiankę możesz również przygotować na mleku krowim, jednak wtedy należy posłodzić mleko. Mleko migdałowe ma intensywny, migdałowy smak i aromat, który doskonałe łączy się z delikatną cukinią i podsmażonym bananem. Całość tworzy bardzo sycący posiłek, który dostarczy nam wielu cennych witamin i energii na cały poranek.

Owsiankę możesz przygotować z ulubionymi owocami, orzechami, czekoladą. Jeśli szukasz pomysłu na słodki początek dnia - tu znajdziesz przepis na kokosową owsiankę o smaku batoników bounty, która doda Ci energii i wprawi w dobry nastrój od samego rana.

Przepis na cukinię na śniadanie, czyli szybką i pożywną owsiankę

Składniki na 1 porcję:

  • pół cukinii

  • 2 łyżki płatków owsianych

  • 200 ml mleka migdałowego

  • banan

  • garść malin

  • nasiona lnu

Jak przygotować szybką i pożywną owsiankę?

Cukinię zetrzyj na drobne tarce, odsącz nadmiar wody. Zagotuj mleko migdałowe, dodaj do niego płatki owsiane, cukinię i gotuj na wolnym ogniu, aż płatki wchłoną mleko. Na suchej patelni podsmaż pokrojonego w plastry banana.

Do miseczki przełóż owsiankę, połóż plastry banana, dodaj maliny i posyp nasionami lnu.

Smacznego.