Smakosze.pl Porady Wsyp do wody, wymieszaj i włóż do niej owoce. Tak pozbędziesz się pestycydów z cytryn lub mandarynek
Fot. Canva

Wsyp do wody, wymieszaj i włóż do niej owoce. Tak pozbędziesz się pestycydów z cytryn lub mandarynek

19 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Owoce, a w szczególności cytryny i mandarynki, pokryte są pestycydami. Okazuje się, że nie wystarczy ich opłukać pod bieżącą wodą. Dlatego poznaj metodę i dowiedz się, jak pozbyć się pestycydów z owoców, a nie narazisz się na przykre dolegliwości. W ich czyszczeniu skuteczny okaże się jeden produkt, który ma zastosowanie w kuchni.

Pestycydy na cytrynie

Producenci owoców zabezpieczają swoje produkty przed transportem pestycydami, a w niektórych wypadkach nawet woskiem. Takie działanie na pierwszy rzut oka może wydawać się nietypowe, ale dzięki chemii owoce zabezpieczone są przed pasożytami i pleśnią. Szczególnie zabezpieczane są cytrusy, a w szczególności cieszące się ogromną popularnością, zwłaszcza zimą, cytryny i mandarynki.

Spożywanie źle umytych owoców może przyczynić się do poważnego zatrucia. Dlatego dowiedz się, jak pozbyć się pestycydów z owoców sprawdzoną metodą, a unikniesz niechcianych konsekwencji.

soda.jpg
Fot. Canva
Nowość w Żabce. Klienci będą mogli się najeść i sporo zaoszczędzić

Środek na pestycydy

W myciu owoców z pestycydów woda okazuje się nieskuteczna. Sam składnik nie zneutralizuje chemikaliów, dlatego do wody należy dodać sodę oczyszczona. Ten niezastąpiony, kuchenny składnik zneutralizuje powierzchnię owoców, a następnie dogłębnie je oczyści. Poniżej umieściliśmy listę z proporcjami potrzebnych składników, a w dalszej części znajdziesz instrukcję mycia owoców.

Składniki:

  • 1 l wody
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Jak pozbyć się pestycydów z owoców?

Cytryny lub mandarynki przepłucz pod bieżącą wodą. Do miski wlej litr wody, a następnie wsyp sodę oczyszczoną. Wymieszaj składniki, a by połączyły się w jednolity roztwór.

Włóż do niego owoce i pozostaw je na 15 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu wyjmij je wody i przepłucz je pod bieżącą wodą. Teraz owoce nadają się do bezpiecznego spożycia.

cy tryny.jpg
Fot. Canva/Ls9907
Zapomnij o gotowaniu pomidorówki. Ten patent na zupę jest 100 razy lepszy
Obierz marchewki i wrzuć na patelnię. Ten deser to mistrzostwo świata
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy