Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o gotowaniu pomidorówki. Ten patent na zupę jest 100 razy lepszy
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 19.01.2025 13:42

Zapomnij o gotowaniu pomidorówki. Ten patent na zupę jest 100 razy lepszy

Zupa pomidorowa w głębokim talerzu
Fot. Shutterstock/VG Foto

Pomidorowa to obok rosołu jedna z najpopularniejszych zup, która z pewnością bardzo często gości na stołach w polskich domach. Najczęściej jest podawana z makaronem lub z ryżem, jak kto woli. Istnieje jednak przepis, który troszkę odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy i pozwala poznać nowe smaki. Koniecznie musisz go wypróbować. 

Zupa pomidorowa z piekarnika

Zupa pomidorowa w wersji z piekarnika to z pewnością nowatorski pomysł, który każdy powinien wypróbować. Jest ona dość gęsta i można ją podawać z makaronem, ale nie jest to konieczne. Za to można dodać mięso z wywaru, ale to już oczywiście nasz osobisty z wybór.

Pomidorowa podana w małej salaterce
Fot. Canva
Gołąbki po żydowsku są hitem w moim domu. Farsz nie ma sobie równych

Czym różni się od tradycyjnej pomidorowej?

Z pewnością fakt, iż jest to pieczona zupa, może zaciekawić niejedną osobę. Aby przygotować takie danie, będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1kg pomidorów
  • 1 cebula
  • zielona cebulka (dymka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • ser (opcjonalnie)

Jak przygotować pieczoną zupę pomidorową?

W pierwszej kolejności zalewamy wrzątkiem nasze pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w ten sam sposób. Czosnek obieramy i drobno szatkujemy. Cebulkę dymkę również porcjujemy drobno, ale wcześniej należy ją dokładnie umyć i osuszyć. Nasze składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy oliwę i mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut. 

Po tym czasie dodajemy wywar i pieczemy przez kolejne 25 minut. Następnie odlewamy ¼ zupy i odstawiamy na bok. Pozostałą ilość miksujemy blenderem tak, żeby przyjęła postać kremu. W ostatnim kroku dodajemy wcześniej odstawioną zupę oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a także bazylią. Dekorujemy całość pietruszką. Możemy opcjonalnie posypać nasze danie serem oraz podać ją z makaronem, ale bez tych dodatków również będzie w porządku.

Sprawdź przepis na bigos od chefa Camastry. Zobacz, co dodać do ciasta na naleśniki, aby wyszły puszyste i pyszne

Krem z pomidorów podany w głębokim talerzu
Fot. Canva