Zapomnij o gotowaniu pomidorówki. Ten patent na zupę jest 100 razy lepszy
Pomidorowa to obok rosołu jedna z najpopularniejszych zup, która z pewnością bardzo często gości na stołach w polskich domach. Najczęściej jest podawana z makaronem lub z ryżem, jak kto woli. Istnieje jednak przepis, który troszkę odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy i pozwala poznać nowe smaki. Koniecznie musisz go wypróbować.
Zupa pomidorowa z piekarnika
Zupa pomidorowa w wersji z piekarnika to z pewnością nowatorski pomysł, który każdy powinien wypróbować. Jest ona dość gęsta i można ją podawać z makaronem, ale nie jest to konieczne. Za to można dodać mięso z wywaru, ale to już oczywiście nasz osobisty z wybór.
Gołąbki po żydowsku są hitem w moim domu. Farsz nie ma sobie równychCzym różni się od tradycyjnej pomidorowej?
Z pewnością fakt, iż jest to pieczona zupa, może zaciekawić niejedną osobę. Aby przygotować takie danie, będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1kg pomidorów
- 1 cebula
- zielona cebulka (dymka)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr wywaru mięsnego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- bazylia
- ser (opcjonalnie)
Jak przygotować pieczoną zupę pomidorową?
W pierwszej kolejności zalewamy wrzątkiem nasze pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w ten sam sposób. Czosnek obieramy i drobno szatkujemy. Cebulkę dymkę również porcjujemy drobno, ale wcześniej należy ją dokładnie umyć i osuszyć. Nasze składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy oliwę i mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Po tym czasie dodajemy wywar i pieczemy przez kolejne 25 minut. Następnie odlewamy ¼ zupy i odstawiamy na bok. Pozostałą ilość miksujemy blenderem tak, żeby przyjęła postać kremu. W ostatnim kroku dodajemy wcześniej odstawioną zupę oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a także bazylią. Dekorujemy całość pietruszką. Możemy opcjonalnie posypać nasze danie serem oraz podać ją z makaronem, ale bez tych dodatków również będzie w porządku.
Sprawdź przepis na bigos od chefa Camastry. Zobacz, co dodać do ciasta na naleśniki, aby wyszły puszyste i pyszne.