Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Weź odrobinę oleju i nasmaruj nim tarkę. Żałuję, że poznałam to dopiero teraz
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.01.2025 13:20

Weź odrobinę oleju i nasmaruj nim tarkę. Żałuję, że poznałam to dopiero teraz

tarka
Fot. YouTube/WebspoonPL

Co ma wspólnego ze sobą tarka kuchenna i olej? Okazuje się, że to połączenie ułatwi nam pracę w kuchni. Dlatego warto skorzystać z tego przydatnego sposobu. Przyda się nam nie raz podczas przygotowywania składników do potraw. 

Tarty ser doda smaku

Ser jest produktem, który często gości w naszej kuchni. Ten w plastrach kładziemy na kanapkach. Korzystamy też z tartego sera. W takiej formie dodajemy go do zapiekanek, pizzy, tostów, czy rozmaitych rolad. Lubiany produkt zapewnia smak i przyjemnie się roztapia na daniach. Jednak zanim zetrzemy ser, musimy sięgnąć po tarkę kuchenną.

 I tu zwykle pojawia się problem. Tarcie sera jest proste, jednak mimo to może przysporzyć nam pewnych trudności. Teraz wszystko pójdzie, jak z płatka. Trzeba tylko skorzystać z przydatnego patentu w kuchni. Można go zobaczyć na kanale YouTube Webspoon PL. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

tarka
Fot. YouTube/WebspoonPL
Włóż wszystko do rękawa, zapiecz i podaj z tym sosem. Rodzina cię ozłoci za ten przepis

Tarka kuchenna i olej

Zwykle, gdy ścieramy ser na tarce kuchennej, to przylepia się on do tarki. Trudno go usunąć i spowalnia nam to pracę w kuchni. Tarcie sera idzie nam przez to dość opornie. Jednak można temu zaradzić. Wystarczy tylko wziąć olej i nanieść go na płatek kosmetyczny.

Następnie przecieramy nim tarkę kuchenną. Powierzchnia jest natłuszczona, a ścieranie idzie nam sprawnie. Tarty ser nie przykleja się do tarki kuchennej. Proces ścierania idzie gładko i bez problemu. Dlatego warto sięgnąć po ten przydatny patent w kuchni. 

Patent do wypróbowania w kuchni

Jak widać olej i tarka kuchenna to połączenie idealne. Dzięki posmarowaniu tarki olejem ścieranie sera przebiega gładko i szybko. Wystarczy dosłownie odrobina oleju, by przetrzeć powierzchnię tarki. Po chwili starty ser będzie już gotowy. Warto pamiętać, że ten popularny produkt dostarcza nam witamin A, D i witamin z grupy B. 

Jedzenie żółtego sera wspiera pracę układu nerwowego, sprzyja też utrzymaniu zdrowych kości oraz zębów. Lubiany produkt dostarczy nam sporo białka. Jednak należy pamiętać, że jest kaloryczny. Osoby na diecie powinny jeść go z umiarem. Pisaliśmy, jak nie używać papieru do pieczenia. Informowaliśmy o tiktokerze, którego zszokowała cena faworków w cukierni

tarka
Fot. YouTube/WebspoonPL