Smakosze.pl Przepisy Wsyp i wlej do miski, a następnie zmiksuj. Niemieckie nocne bułeczki to smakowy raj
Fot. YouTube/SavorEasy

Wsyp i wlej do miski, a następnie zmiksuj. Niemieckie nocne bułeczki to smakowy raj

28 października 2024

Jeśli marzą Ci się chrupiące domowe bułki, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu zrobisz ciasto, z którego powstaną niemieckie nocne bułeczki. Następnego dnia zachwycą smakiem i chrupiącą skórką.

Niemieckie nocne bułeczki pełne smaku

Lubisz pieczywo? Świeże bułki są najlepsze. Trudno im się oprzeć, bo są tak chrupiące i cieplutkie. Dlatego warto poznać przepis, który gwarantuje pyszne domowe bułki. Część ciasta na nie przygotujesz już wieczorem . Receptura na niemieckie nocne bułeczki jest prosta.

Wystarczy zmieszać mąkę z letnią wodą i odstawić ciasto na noc. Rano zrobisz drugą część ciasta . Połączysz drożdże, miód z wodą i ciastem z nocy. Domowe bułki trafiają do piekarnika, a potem od razu na stół. Poniżej znajdziesz przepis na niemieckie nocne bułeczki.

bułki
Fot. YouTube/SavorEasy
Nadchodzi rewolucja w sprzedaży karpi. Polaków czekają zmiany

Jak zrobić niemieckie nocne bułeczki?

Składniki na ciasto wstępne:

  • 260 g mąki chlebowej typu 750
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 ½ łyżeczki drożdży instant

Składniki na ciasto końcowe:

  • 400 g maki chlebowej typu 750
  • 200 ml letniej wody
  • 2 ½ łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
  • zimna woda do posmarowania bułek

Przygotowanie bułek zacznij od zrobienia ciasta wstępnego już wieczorem. Wymieszaj mąkę chlebową z ciepłą wodą i drożdżami. Miseczkę przykryj i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia zrób ciasto końcowe. Rozpuść drożdże i miód w letniej wodzie.

Dodaj mąkę, sól i ciasto wstępne z wieczora. Zmiksuj wszystko i zagniataj przez 5 minut. Ciasto powinno wyjść klejące, miękkie i gładkie . Następnie przykryj miskę i odstaw na około 90 minut. Po tym czasie przełóż je na stolnice oprószoną mąką. Ciasto zagnieć i uformuj 10 bułek.

Domowe bułki najlepsze

Bułki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Przykryj je i odstaw na kolejne 30 minut. Wierzch bułek posmaruj zimną wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz ok. 20 minut. Potem wyjmij z piekarnika, zostaw do ostygnięcia i podawaj.

Domowe bułki wychodzą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Są delikatne i rozpływają się w ustach . Ich przygotowanie wymaga kilku czynności w kuchni, ale warto sięgnąć po ten przepis. Gwarantuje on pyszne pieczywo nie tylko na śniadanie. Pisaliśmy o tym, jak domowym sposobem wyczyścić płytę nagrobka. Polecaliśmy przepis na znakomity sernik królewski.

bułki
Fot. YouTube/SavorEasy

Źródło: terazgotuje.pl

W tym roku na Wszystkich Świętych podam jednogarnkowy obiad. Jest niesamowicie rozgrzewający
Najgorszy składnik, jaki możesz dodać do sałatki jarzynowej. Zrujnuje jej smak
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy