Wyrób ciasto z kakao i upiecz z masą serową. Sernik królewski smakuje jak marzenie
Ten sernik to wydanie tak znane, że doczekało się własnej nazwy. W wersji przygotowanej przez Anię Zyśk sernik taki jest nie tylko pyszny, lecz także niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Jego kakaowe wydanie zwala z nóg połączeniem z delikatnym, serowym smakiem.
Sernik królewski Ani Zyśk
Sernik królewski to połączenie aksamitnej masy serowej i kruchego ciasta. Cała trudność w jego przygotowaniu polega na… nie, nie ma żadnej trudności w jego przygotowaniu. Wystarczy mikserem połączyć składniki masy serowej, a ręcznie wyrobić ciasto na kruszonkę. Potem zapiekamy wszystko razem i gotowe.
O tym, jak łatwy w przygotowaniu jest taki sernik, przekonuje nas autorka kanału jedz.pysznie Ania Zyśk. Jej sernik zmienia barwy z jasnych na kakaowe. Dzięki temu kontrast, zarówno smaków, jak i kolorów, jest jeszcze bardziej wyrazisty i jeszcze ciekawszy.
Żadne jabłko. Do surówki z marchewki lepiej pasuje ten owocSernik na święta
Ten klasyczny serniczek to doskonałe zwieńczenie świątecznego posiłku. We Wszystkich Świętych można przygotować go z wyprzedzeniem i serwować prosto z lodówki. A to, co nie zostanie zjedzone, dać gościom na wynos w postaci monoporcji. O ile oczywiście coś zostanie, co nie jest takie pewne.
Składniki ciasta:
- 320 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g kakao
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 200 g masla
- 2 jajka
Składniki masy serowej:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 g masla
- 140 g cukru
- 4 jajka
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- Ekstrakt waniliowy
Sernik królewski na czekoladowym spodzie
Krok 1. Do miski przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Ciasto owijamy folią kuchenną i odstawiamy do zamrażarki na pół godziny.
Krok 2. Ciasto dzielimy na połowy. Jedną odkładamy z powrotem do zamrażarki. Drugą wykładamy spód blachy ok. 20x30 cm, zmieniając kawałki w placek.
Krok 3. Masło z cukrem ucieramy na jasną masę. Dodajemy wanilię i miksujemy. Na koniec partiami dodajemy jajka i mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodajemy skrobię i mieszamy do połączenia.
Krok 3. Masę serową wylewamy na kakaowy spód. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych okach drugą połowę ciasta, pokrywając ser równomierną warstwą.
Krok 4. Ciasto pieczemy przez ok. 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Grzałkę ustawiamy na tryb góra-dół.
Krok 5. Sernik studzimy, posypujemy cukrem pudrem i porcjujemy.