Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku na Wszystkich Świętych podam jednogarnkowy obiad. Jest niesamowicie rozgrzewający
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.10.2024 13:49

W tym roku na Wszystkich Świętych podam jednogarnkowy obiad. Jest niesamowicie rozgrzewający

obiad
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie

Dzień Wszystkich Świętych zbliża się wielkimi krokami, więc czas pomyśleć nie tylko o zniczach i wieńcach, ale też o tym, co przygotować w ten dzień na obiad. My proponujemy ci danie, które rozgrzeje i doda niezbędnej energii. Taki obiad jednogarnkowy zachwyci całą rodzinę, więc przygotuj się na to, że poproszą o niejedną dokładkę. 

Doskonały obiad na Wszystkich Świętych

Wszystkich Świętych to dzień, kiedy odwiedzamy groby naszych bliskich, a także wspominamy ich. W ten szczególny czas spotykamy się także z rodziną, a spotkania bardzo często przenoszą się do domów. Kierując się polską zasadą – gość w dom Bóg w dom – warto mieć w zanadrzu coś na obiad, aby poczęstować gości. 

Według nas najlepiej sprawdzi się obiad jednogarnkowy, na który przepis znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotowanie jest łatwe i co najważniejsze nie zajmuje zbyt wiele czasu. O wszystkich szczegółach dowiesz się z dalszej części tekstu. 

kiełbasa z cebulą.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie
Najgorszy składnik, jaki możesz dodać do sałatki jarzynowej. Zrujnuje jej smak

Z czego składa się to danie na obiad?

Obiad jednogarnkowy składa się stosunkowo z niewielu składników. Najważniejszymi są przede wszystkim papryka i kiełbasa śląska. Smak dopełnią przyprawy oraz przecier pomidorowy, z którego przygotujesz obłędny sos. Wszystkie składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a potem przygotuj obłędnie smaczny obiad. Zdjęcia ilustrujące proces przygotowania dania pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie, który znajdziesz na YouTubie. 

Składniki:

  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 2 papryki
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 2 łyżki mąki
  • 80 g masła
  • 1 mały słoik przecieru pomidorowego 
  • gorąca woda
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad jednogarnkowy

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Z kolei kiełbasę pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim oba składniki. 

Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski. Dodaj ją na patelnię i wsyp mąkę. Wymieszaj składniki i podsmaż je przez chwilę. Całość przełóż do garnka i zalej gorącą wodą, aby w całości przykryła składniki. Duś je przez chwilę, a następnie dodaj pokrojone w słupki ogórki oraz przecier pomidorowy. 

Wsyp mieloną paprykę, sól, pieprz, a następnie wymieszaj składniki. Gotuj danie na średnim ogniu, do momentu zgęstnienia sosu. Dopiero wtedy jest gotowe i możesz podawać je na obiad. 

obiad jedno.jpg
Fot. YouTube/Moje Domowe Jedzenie