Smakosze.pl Przepisy Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak
Screen z filmu pochodzi z kanału Smaki Katriny na YouTube, TRICOLORS/East News

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

5 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem to pomysł na pyszne ciasto do kawy. Ciemny, puszysty biszkopt, puszysty krem i masa słonecznikowa z prażonych ziaren to połączenie, którego musisz spróbować. Smak słonecznikowca przełamany jest kawą i czekoladą deserową.

Ciasto ze słonecznikiem przepisu Ewy Wachowicz jest ciastem pełnym smaku. Wyczuwalna nuta kajmaku, czekolady, kawy i słonecznika sprawia, że każdy prosi o dokładkę, a całe ciasto znika jeszcze tego samego dnia.

Na początku przygotuj puszyste ciasto. Krem i masa słonecznikowa będzie gotowa w kilka chwil. Ewa Wachowicz najpierw przygotowuje karmel, a następnie praży w nim pestki słonecznika, dzięki czemu ziarna nabierają doskonałego smaku.

Po upieczeniu ciasta ze słonecznikiem nie wyjmuj go od razu z piekarnika. Uchyl jedynie lekko drzwi i poczekaj, aż trochę przestygnie. Dopiero wtedy przełóż blachę na kuchenny blat. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że ciasto popęka lub opadnie.

Przepis na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka cukru

  • łyżka cukru wanilinowego

  • 6 jajek

  • 2 łyżeczki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę słonecznikową:

  • 300 g słonecznika

  • 3 łyżki cukru brązowego

  • 3 łyżki masła

Składniki na krem:

  • kostka masła

  • puszka masy kajmakowej

  • 2/3 przygotowanej masy słonecznikowej

Dodatkowo:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej

  • pół szklanki mocnej, czarnej, ostudzonej kawy

Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem?

Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku, stale miksując. Do masy wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj łyżką.

Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj masę słonecznikową: masło rozpuść na patelni, dodaj cukier i smaż, aż powstanie karmel.

Następnie dodaj słonecznik i praż, aż będzie złocisty. Przygotuj krem: masło zmiksuj, następnie dodaj kajmak i 2/3 masy słonecznikowej. Ciasto przekrój wzdłuż na pół, następnie nawilż je kawą i wyłóż 3/4 kremu, przykryj drugim blatem.

Na wierzch wyłóż resztę kremu, masę słonecznikową i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Słonecznikowiec wstaw do lodówki na 2 godziny i podaj, smacznego.

Prażony słonecznik
canva/ ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy