Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak
Ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem to pomysł na pyszne ciasto do kawy. Ciemny, puszysty biszkopt, puszysty krem i masa słonecznikowa z prażonych ziaren to połączenie, którego musisz spróbować. Smak słonecznikowca przełamany jest kawą i czekoladą deserową.
Ciasto ze słonecznikiem przepisu Ewy Wachowicz jest ciastem pełnym smaku. Wyczuwalna nuta kajmaku, czekolady, kawy i słonecznika sprawia, że każdy prosi o dokładkę, a całe ciasto znika jeszcze tego samego dnia.
Na początku przygotuj puszyste ciasto. Krem i masa słonecznikowa będzie gotowa w kilka chwil. Ewa Wachowicz najpierw przygotowuje karmel, a następnie praży w nim pestki słonecznika, dzięki czemu ziarna nabierają doskonałego smaku.
Po upieczeniu ciasta ze słonecznikiem nie wyjmuj go od razu z piekarnika. Uchyl jedynie lekko drzwi i poczekaj, aż trochę przestygnie. Dopiero wtedy przełóż blachę na kuchenny blat. Gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że ciasto popęka lub opadnie.
Przepis na ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem
Składniki na ciasto:
-
szklanka mąki pszennej
-
szklanka cukru
-
łyżka cukru wanilinowego
-
6 jajek
-
2 łyżeczki kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę słonecznikową:
-
300 g słonecznika
-
3 łyżki cukru brązowego
-
3 łyżki masła
Składniki na krem:
-
kostka masła
-
puszka masy kajmakowej
-
2/3 przygotowanej masy słonecznikowej
Dodatkowo:
-
2 tabliczki czekolady deserowej
-
pół szklanki mocnej, czarnej, ostudzonej kawy
Jak zrobić ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem?
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku, stale miksując. Do masy wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj łyżką.
Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 30 minut i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj masę słonecznikową: masło rozpuść na patelni, dodaj cukier i smaż, aż powstanie karmel.
Następnie dodaj słonecznik i praż, aż będzie złocisty. Przygotuj krem: masło zmiksuj, następnie dodaj kajmak i 2/3 masy słonecznikowej. Ciasto przekrój wzdłuż na pół, następnie nawilż je kawą i wyłóż 3/4 kremu, przykryj drugim blatem.
Na wierzch wyłóż resztę kremu, masę słonecznikową i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Słonecznikowiec wstaw do lodówki na 2 godziny i podaj, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych
-
Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem
Źródło: ewawachowicz.pl