Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie
Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Przygotuj kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Kotlety są w środku bardzo soczyste, a z zewnątrz mają chrupiącą skórkę. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.
Kotlety mielone możemy przygotować na wiele sposób. Jednym z lepszych patentów na soczyste mięso jest dodanie odrobiny musztardy i pominięcie bułki tartej i kajzerki. Kotlety są mniej kaloryczne i nie tak zbite, są również bardziej soczyste.
Dodatek musztardy do wieprzowiny zdecydowanie podkreśla jej smak i dodatkowo rozpulchnia mięso, przez co kotlety są bardzo miękkie i delikatne. Do kotletów dodajmy również suszony majeranek i zioła prowansalskie, nie zapominajmy również o cebuli, która jest bardzo ważnym składnikiem.
Kotlety mielone bez bułki podamy z wieloma dodatkami. Moja propozycja podania? Kotlety z puree ziemniaczanym i mizerią lub burakami z chrzanem. Mielone równie dobrze dobrze smakują na zimno. Jeśli zostały Wam z obiadu, pokrójcie je na kromę świeżego chleba, są przepyszne.
Przepis na kotlety mielone bez bułki
Składniki na 4-5 porcji:
500 g wieprzowego mięsa mielonego
łyżka musztardy
jajko
cebula
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki suszonego majeranku
po pół łyżeczki pieprzu i soli
olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone bez bułki?
Mięso mielone przełóż do miski, wymieszaj z solą, pieprzem, musztardą i suszonymi ziołami. Cebulę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce, następnie dodaj do reszty składników i dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju lub maśle przez około 15 minut , następnie przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Kotlety mielone możesz również przygotować z innymi składnikami, dzięki czemu zyskają nowy, wspaniały smak. Przygotuj mielone z suszonymi pomidorami i mielone z cukinią, a wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojegotowanie.pl