Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem
Pomysły na tani obiad są teraz wyjątkowo cenne. Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem sera, boczku i pieczarek jest jedną z bardziej smakowitych i sycących propozycji. Danie zaproponowane przez Kasię wystarczy dla całej rodziny, a przygotowanie jest niezwykle proste. Musicie spróbować. Sekret
Zapiekanka ziemniaczana jest kolejnym pomysłem na tani obiad, który spodoba się waszym bliskim. Boczek podsmażymy z pieczarkami, a masę zapieczemy wraz z ziemniakami i pysznym sosem śmietanowo-majonezowym. Całość uzupełnimy aromatycznym serem żółtym. Będzie pysznie.
Przepis na tanią i smaczną zapiekankę ziemniaczaną
Składniki:
1 kg ziemniaków
400 g pieczarek
250 g ulubionego sera żółtego
250 g boczku (opcjonalnie)
po 2 łyżki majonezu i gęstej śmietany
3 spore ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta pieprzu
olej rzepakowy
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej:
Ziemniaki obieramy, myjemy je i kroimy w plastry. Gotujemy około 15 minut w osolonym wrzątku. Pieczarki oczyszczamy. Oddzielamy nóżki grzybów i kroimy je w kostkę. Boczek również rozdrabniamy, wrzucamy go na dobrze rozgrzaną patelnię. Jeśli w domu mamy jaroszy, wówczas boczek możemy pominąć, a wszystko usmażyć na oleju.
Gdy się nieco wytopi, dodajemy grzyby. Całość podgrzewamy, aż pieczarki nieco odparują. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz zioła prowansalskie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Na dnie układamy połowę podgotowanych ziemniaków, a na nich przyrządzony na patelni farsz. Na wierzchu umieszczamy pozostałe talarki. Polewamy je śmietaną wymieszaną z majonezem.
Jeśli masa jest bardzo gęsta, rozrabiamy ją z odrobiną mleka. Zapiekankę ziemniaczaną posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na kwadrans. Podajemy na ciepło z lekką surówką np. colesławem.
Jeśli szukacie innych pomysłów na tani obiad, polecamy wam również niezwykle smaczne postne kotlety z selera, a także proste i smaczne pierogi z mięsa po rosole, które doskonale smakują z okrasą z cebuli.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie
Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki
Źródło: pytania.rodzice