Smakosze.pl
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

canva/c12

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

5 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pomysły na tani obiad są teraz wyjątkowo cenne. Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem sera, boczku i pieczarek jest jedną z bardziej smakowitych i sycących propozycji. Danie zaproponowane przez Kasię wystarczy dla całej rodziny, a przygotowanie jest niezwykle proste. Musicie spróbować. Sekret

Zapiekanka ziemniaczana jest kolejnym pomysłem na tani obiad, który spodoba się waszym bliskim. Boczek podsmażymy z pieczarkami, a masę zapieczemy wraz z ziemniakami i pysznym sosem śmietanowo-majonezowym. Całość uzupełnimy aromatycznym serem żółtym. Będzie pysznie.

placki z cukinii

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

CZYTAJ DALEJ

Przepis na tanią i smaczną zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 400 g pieczarek

  • 250 g ulubionego sera żółtego

  • 250 g boczku (opcjonalnie)

  • po 2 łyżki majonezu i gęstej śmietany

  • 3 spore ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • szczypta pieprzu

  • olej rzepakowy

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej:

Ziemniaki obieramy, myjemy je i kroimy w plastry. Gotujemy około 15 minut w osolonym wrzątku. Pieczarki oczyszczamy. Oddzielamy nóżki grzybów i kroimy je w kostkę. Boczek również rozdrabniamy, wrzucamy go na dobrze rozgrzaną patelnię. Jeśli w domu mamy jaroszy, wówczas boczek możemy pominąć, a wszystko usmażyć na oleju.

Gdy się nieco wytopi, dodajemy grzyby. Całość podgrzewamy, aż pieczarki nieco odparują. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz zioła prowansalskie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Na dnie układamy połowę podgotowanych ziemniaków, a na nich przyrządzony na patelni farsz. Na wierzchu umieszczamy pozostałe talarki. Polewamy je śmietaną wymieszaną z majonezem.

Jeśli masa jest bardzo gęsta, rozrabiamy ją z odrobiną mleka. Zapiekankę ziemniaczaną posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na kwadrans. Podajemy na ciepło z lekką surówką np. colesławem.

Jeśli szukacie innych pomysłów na tani obiad, polecamy wam również niezwykle smaczne postne kotlety z selera, a także proste i smaczne pierogi z mięsa po rosole, które doskonale smakują z okrasą z cebuli.

Tania i smaczna zapiekanka ziemniaczana

canva/rbananka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

  • Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

  • Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Źródło: pytania.rodzice

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza zupa pomidorowa na serduszkach. Każdy będzie błagał o dokładkę

Czytaj więcej >