Smakosze.pl
placki z cukinii

canva/manyakotic

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

5 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj obłędne placki z cukinii bez dodatku jajek. Są nawet lepsze nawet od placków ziemniaczanych. Zrobisz je szybko, bo wystarczy tylko zetrzeć na tarce cukinię, wymieszać ją z kilkoma składnikami i usmażyć. Podaj je na przykład z sosem jogurtowo-czosnkowym, a błyskawicznie znikną z talerzy.

Jeśli macie przesyt mięsa, przygotujcie na obiad np. placki warzywne. Stanowią doskonałą odmianę od klasycznych dań, a są tanie i szybkie do zrobienia. Dziś proponujemy wam placki z cukinii. Może nie są tak popularne, jak placki ziemniaczane, jednak smakują doskonale.

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

CZYTAJ DALEJ

Po starciu do cukinii dodajcie trochę mąki i rozdrobnionych warzyw. Ciasto obędzie się nawet bez jajka. Usmażone placki podajcie z sosem czosnkowym. Możecie go przyrządzić na bazie majonezu lub lżejszego jogurtu naturalnego.

Przepis na placki z cukinii bez dodatku jajka

Składniki:

  • 2 młode, średniej wielkości cukinie

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • skórka otarta z 1/2 cytryny

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • kilka suszonych pomidorów z zalewy oliwnej

  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków z cukinii

Cukinie umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek dodaj do cukinii.

Do cukinii dodaj też skórkę otartą z cytryny, a także posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojone, suszone pomidory. Dosyp mąkę, trochę soli i pieprzu, wymieszaj ciasto.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, lekko je rozpłaszcz. Smaż placki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.

Wskazówka:

By przygotować sos czosnkowy do placków, wystarczy wymieszać 100 ml jogurtu naturalnego z 2 łyżkami majonezu i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Sos można doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z żółtym serem, a także na placki z kalarepy.

 canva/Sanny11

cukinia canva/Sanny11

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >