Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj obłędne placki z cukinii bez dodatku jajek. Są nawet lepsze nawet od placków ziemniaczanych. Zrobisz je szybko, bo wystarczy tylko zetrzeć na tarce cukinię, wymieszać ją z kilkoma składnikami i usmażyć. Podaj je na przykład z sosem jogurtowo-czosnkowym, a błyskawicznie znikną z talerzy.
Jeśli macie przesyt mięsa, przygotujcie na obiad np. placki warzywne. Stanowią doskonałą odmianę od klasycznych dań, a są tanie i szybkie do zrobienia. Dziś proponujemy wam placki z cukinii. Może nie są tak popularne, jak placki ziemniaczane, jednak smakują doskonale.
Po starciu do cukinii dodajcie trochę mąki i rozdrobnionych warzyw. Ciasto obędzie się nawet bez jajka. Usmażone placki podajcie z sosem czosnkowym. Możecie go przyrządzić na bazie majonezu lub lżejszego jogurtu naturalnego.
Przepis na placki z cukinii bez dodatku jajka
Składniki:
2 młode, średniej wielkości cukinie
1 cebula
3 ząbki czosnku
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków z cukinii
Cukinie umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek dodaj do cukinii.
Do cukinii dodaj też skórkę otartą z cytryny, a także posiekaną natkę pietruszki i drobno pokrojone, suszone pomidory. Dosyp mąkę, trochę soli i pieprzu, wymieszaj ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, lekko je rozpłaszcz. Smaż placki, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Wskazówka:
By przygotować sos czosnkowy do placków, wystarczy wymieszać 100 ml jogurtu naturalnego z 2 łyżkami majonezu i 2 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Sos można doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z żółtym serem, a także na placki z kalarepy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisyjoli