Wybitne pierogi kujawskie. Farsz zachwyca smakiem
Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Regionalny przepis na farsz pochodzący z Kujaw wykorzystuje nietypowe składniki. Do kapusty i grzybów dodajemy gotowane jaja i posiekane orzechy włoskie. Farsz jest zatem bogaty w smaki i tekstury. Warto spróbować.
Zdradzaliśmy wam już recepturę na pierogi św. Jacka wypełnione kiełbasą i chrzanem. Podpowiadaliśmy też jak przyrządzić bogate w smaki pierogi kurpiowskie . Tym razem prezentujemy wam wyjątkową recepturę na pierogi kujawskie. Niezwykły sposób ich przyrządzania zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.
Przepis na znakomite pierogi kujawskie
Składniki na ciasto:
-
1 jajo
-
2 łyżki masła
-
400 g mąki pszennej
-
letnia woda przegotowana
-
sól do smaku
Składniki na farsz:
-
6-8 suszonych grzybów leśnych
-
2 jaja
-
pół główki białej kapusty
-
3 łyżki orzechów włoskich rozdrobnionych
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy przez noc. Garnek z grzybami umieszczamy na ogniu, zawartość zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo. Masło topimy na patelni i studzimy.
Mąkę wysypujmy na stolnicę i robimy w niej dołek. Wlewamy do niego stopione masło i wbijamy jajko. Solimy i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na bok, uprzednio owijając je ściereczką.
Kapustę szatkujemy. Następnie wrzucamy ją do garnka z grzybami i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Miękkie grzyby z kapustą mielimy np. przy pomocy blendera.
Łączymy je z ostudzonymi, obranymi i posiekanymi jajkami oraz z orzechami włoskimi. Masę doprawimy solą i pieprzem.
Blat lub stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na pierogi. Wycinamy z niego krążki, na które wykładamy porcje farszu. Zlepiamy je, a następnie gotujemy w posolonym wrzątku, do czasu aż wypłyną. Podajemy polane ulubioną okrasą .
Źródło zdjęcia: canva/repinanatoly
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Polska: Potrawy Regionalne; Hanna Szymanderska; Świat Książki