Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pierogi kurpiowskie z grzybowo-orzechowym farszem

Przepis na pierogi kurpiowskie z grzybowo-orzechowym farszem

Pierogi kurpiowskie z grzybowo-orzechowym farszem
canva/nataliiazhekova

Pierogi są klasycznym daniem kuchni polskiej, które doczekało się już wielu odsłon. Kurpiowski przepis na ten specjał z pewnością ucieszy fanów grzybów. Suszony rarytas wystarczy podsmażyć i połączyć z prażonymi orzechami, aby uzyskać niezwykle aromatyczny farsz. Skusicie się?

Nadziane pysznościami pierogowe ciasto to marzenie niemal każdego smakosza. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić pierogi ze świeżą kapustą czy wyborne ruskie bez nabiału. Teraz na tapet bierzemy kurpiowski przepis na ten specjał. Delikatne ciasto z farszem z orzechów laskowych i grzybów zaskoczy was swoim niebagatelnym smakiem.

Przepis na kurpiowskie pierogi z orzechowo-grzybowym farszem

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • 2 łyżki masła

  • 2 żółtka

  • letnia woda

  • odrobina soli

Składniki na farsz:

  • 100 g suszonych grzybów

  • szklanka posiekanych orzechów laskowych

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 1 nieduża cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 jajo

  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy w chłodnej wodzie, najlepiej przez całą noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości, odcedzamy i siekamy. Masło topimy na wolnym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub czysty blat. Robimy w niej dołek, w który wlewamy żółtka i masło. Dodajemy trochę soli i zagniatamy ciasto, podlewając je wodą, jeśli to konieczne. Gotową masę owijamy ścierką i pozostawiamy na chwilę, by odpoczęła.

Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie wrzucamy grzyby. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy składniki przez chwilę. Na czystej patelni podprażamy posiekane orzechy. Łączymy je z grzybami i natką pietruszki.

Przyprawiamy tymiankiem, wbijamy jajo i wyrabiamy farsz. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Wypełniamy je masą orzechowo-grzybową i sklejamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Smacznego.

Posiekane orzechy laskowe będą pysznym dodatkiem do pierogowego farszu
Posiekane orzechy laskowe będą pysznym dodatkiem do pierogowego farszu

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Polska, potrawy regionalne; Hanna Szymanderska

Zapraszamy na nasz Instagram