Smakosze.pl Przepisy Wyborna pasta kanapkowa z makreli, jajek i ogórka kiszonego
canva/arfo

Wyborna pasta kanapkowa z makreli, jajek i ogórka kiszonego

21 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pyszne smarowidło do pieczywa może sprawić, że na nowo pokochamy kanapki. Z serem czy wędliną są już nudne, bo jemy je dość często. Przygotujcie więc wyborną pastę kanapkową z makreli, jajek i ogórka kiszonego. Kwaśny składnik doda paście smaku i wyrazu. Domownicy będą zachwyceni.

Pasta rybna należy do jednych z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Zwłaszcza jeśli przygotujemy ją z tłustej ryby, takiej jak wędzona makrela czy tuńczyk z puszki. Wraz z pastą dostarczamy organizmowi pełnowartościowego białka, a także witamin, soli mineralnych i cennych kwasów tłuszczowych.

Gdy wzbogacimy pastę jajkiem i kiszonym ogórkiem, będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza. Czy na śniadanie trzeba czegoś więcej? No tak, dobrego chleba, bo wraz z nim pasta rybna smakuje najlepiej.

Wyborna pasta kanapkowa z makreli, jajek i ogórka kiszonego

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 2 ogórki kiszone

  • 1 mała cebulka lub szczypiorek

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżka śmietany

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty

Z ryby usuń skórę, kręgosłup i nawet najmniejsze ości. Czyste mięso umieść w miseczce, rozgnieć widelcem.

Jajka obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórki, jeśli mają grubą skórkę, też możesz obrać, a potem pokroić w drobną kostkę.

Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz nieco złagodzić jej smak, umieść ją na sicie, przelej wrzątkiem i dokładnie odcedź. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.

Rozdrobnione składniki wymieszaj. Dodaj do nich majonez, śmietanę i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jeśli szukasz innych przepisów na pyszną pastę śniadaniową, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź, jak przygotować pastę z tuńczyka i białego sera , a także jak zrobić pastę jajeczną .

ogórki kiszone
ogórki kiszone

Źródło zdjęcia: canva/FactoryTh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy