Niezwykła bezmięsna wersja bigosu. Główny składnik zaskakuje
![Bezmięsny bigos z boczniakami](https://images.iberion.media/images/1920/39u46ypf_XF_Ops_IF_1_P_Rs5_I2_Bezmiesny_bigos_z_boczniakami_0d00060a2c.jpg)
Bigos często gości na świątecznych stołach. Tradycyjnie danie to przygotowuje się z mięsem, lecz w wersji roślinnej smakuje równie dobrze. Do kapusty dodajemy boczniaków, pysznych i dobrze zastępujących wiele mięsnych produktów grzybów, które z pewnością pokochacie w tym daniu.
Tradycyjny bigos — np. staropolski czy szlachecki — choć pyszny, na wigilii zagościć nie może, bo nie jest postny. Nie każdy też będzie chciał jeść potrawy mięsne. Rozwiązaniem w tej sytuacji jest przyrządzenie wegańskiego bigosu.
Danie będzie pełne smaku i tekstur. W przepisie inspirowanym recepturą Jadłonomii wykorzystujemy mnóstwo aromatycznych przypraw i aż dwa rodzaje kapusty. Koniecznie spróbujcie, a pokochacie tę wersję znanej potrawy kuchni polskiej.
Przepis na wspaniały bezmięsny bigos świąteczny
Składniki:
500 g boczniaków
1 kg kiszonej kapusty
1 kg białej kapusty
1 średnia cebula
3 szklanki wody
pół szklanki suchej zielonej soczewicy
1 średnie kwaśne jabłko
1 – 3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10 sztuk suszonych śliwek
1/4 szklanki suszonej żurawiny
10 g suszonych grzybów
6-7 łyżek sosu sojowego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy:
6 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
1 łyżeczka kminku
4 goździki
3 owoce jałowca
1,5 łyżeczki papryki wędzonej
1,5 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren gorczycy
Gotujemy soczewicę i kiszoną kapustę
Przygotowanie dania rozpoczynamy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Soczewicę zieloną zalewamy wodą i namaczamy. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, kiszoną kapustę tniemy na mniejsze kawałki.
Na dnie bardzo dużego garnka rozgrzewamy sporą ilość oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją przez 1 minutę. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze przez 2 - 3 minuty. Na patelnię wrzucamy kapustę i wlewamy wodę.
Kapustę solimy i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. Namoczoną soczewicę odcedzamy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ją do miękkości, czyli około 25 minut. Białą kapustę siekamy, a jabłko w skórce ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przygotowujemy grzyby i dodajemy je do dania
Boczniaki kroimy w grube paski wzdłuż blaszek. Następnie na dnie większej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy grzyby. Nie mieszamy ich. Robimy to dopiero, gdy upłyną około 2 minuty. Mieszamy je jeszcze raz po upływie kolejnych 2 minut.
Gdy boczniaki się zrumienią, wlewamy 2,5 łyżki sosu sojowego i pół łyżeczki syropu klonowego. Grzyby intensywnie mieszamy, by odparować płyn. Odstawiamy patelnię na bok.
Kiedy kiszona kapusta lekko zmięknie, dodajemy surową kapustę białą, jabłko i wszystkie pozostałe składniki poza podsmażonymi boczniakami. Dokładnie mieszamy, garnek przykrywamy.
Danie gotujemy danie przez 4 godziny na najmniejszym ogniu, mieszając co godzinę. Na koniec doprawiamy je solą i pieprzem. Słodzimy dodatkowo, jeśli to konieczne.
Wrzucamy boczniaki, mieszamy i chwilę ogrzewamy. Danie jest gotowe do podania. Doskonale smakuje z chlebem lub z ziemniakami. Najlepszy będzie kolejnego dnia.
![Boczniaki w misce](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/7oyTde0T8LP3PPthjN9nQ/151c71dfe3ab1dc1bef2d2f0946e9cc6/Boczniaki_w_misce.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Lais Schulz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: noizz
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Atak we Francji](https://images.iberion.media/images/origin/paryz_fot_Thibaud_Moritz_East_News_rawpixel_31b2f22797.png)
![kolonie](https://images.iberion.media/images/origin/kolonie_pociag_cd32d58cbc.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_46_2b8ccedef7.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja, pożar](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T111622_230_f57e9eea50.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrapanie może być objawem niedoczynności tarczycy.](https://images.iberion.media/images/origin/11_cc6858dc63.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![Ewa Zajączkowska-Hernik](https://images.iberion.media/images/origin/You_Tube_94c67b177a.jpg)
![upał](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01625688_0069_1_9b5eeea159.jpg)