Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykła bezmięsna wersja bigosu. Główny składnik zaskakuje

Niezwykła bezmięsna wersja bigosu. Główny składnik zaskakuje

Bezmięsny bigos z boczniakami
canva/karma_pema

Bigos często gości na świątecznych stołach. Tradycyjnie danie to przygotowuje się z mięsem, lecz w wersji roślinnej smakuje równie dobrze. Do kapusty dodajemy boczniaków, pysznych i dobrze zastępujących wiele mięsnych produktów grzybów, które z pewnością pokochacie w tym daniu.

Tradycyjny bigos — np. staropolski czy szlachecki choć pyszny, na wigilii zagościć nie może, bo nie jest postny. Nie każdy też będzie chciał jeść potrawy mięsne. Rozwiązaniem w tej sytuacji jest przyrządzenie wegańskiego bigosu.

Danie będzie pełne smaku i tekstur. W przepisie inspirowanym recepturą Jadłonomii wykorzystujemy mnóstwo aromatycznych przypraw i aż dwa rodzaje kapusty. Koniecznie spróbujcie, a pokochacie tę wersję znanej potrawy kuchni polskiej.

Przepis na wspaniały bezmięsny bigos świąteczny

Składniki:

  • 500 g boczniaków

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 1 kg białej kapusty

  • 1 średnia cebula

  • 3 szklanki wody

  • pół szklanki suchej zielonej soczewicy

  • 1 średnie kwaśne jabłko

  • 1 – 3 łyżki syropu klonowego

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 10 sztuk suszonych śliwek

  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny

  • 10 g suszonych grzybów

  • 6-7 łyżek sosu sojowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przyprawy:

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 6 liści laurowych

  • 1 łyżeczka kminku

  • 4 goździki

  • 3 owoce jałowca

  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej

  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 1 łyżeczka majeranku

  • pół łyżeczki tymianku

  • pół łyżeczki ziaren kolendry

  • pół łyżeczki ziaren gorczycy

Gotujemy soczewicę i kiszoną kapustę

Przygotowanie dania rozpoczynamy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Soczewicę zieloną zalewamy wodą i namaczamy. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, kiszoną kapustę tniemy na mniejsze kawałki.

Na dnie bardzo dużego garnka rozgrzewamy sporą ilość oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją przez 1 minutę. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze przez 2 - 3 minuty. Na patelnię wrzucamy kapustę i wlewamy wodę.

Kapustę solimy i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. Namoczoną soczewicę odcedzamy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ją do miękkości, czyli około 25 minut. Białą kapustę siekamy, a jabłko w skórce ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Przygotowujemy grzyby i dodajemy je do dania

Boczniaki kroimy w grube paski wzdłuż blaszek. Następnie na dnie większej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy grzyby. Nie mieszamy ich. Robimy to dopiero, gdy upłyną około 2 minuty. Mieszamy je jeszcze raz po upływie kolejnych 2 minut.

Gdy boczniaki się zrumienią, wlewamy 2,5 łyżki sosu sojowego i pół łyżeczki syropu klonowego. Grzyby intensywnie mieszamy, by odparować płyn. Odstawiamy patelnię na bok.

Kiedy kiszona kapusta lekko zmięknie, dodajemy surową kapustę białą, jabłko i wszystkie pozostałe składniki poza podsmażonymi boczniakami. Dokładnie mieszamy, garnek przykrywamy.

Danie gotujemy danie przez 4 godziny na najmniejszym ogniu, mieszając co godzinę. Na koniec doprawiamy je solą i pieprzem. Słodzimy dodatkowo, jeśli to konieczne.

Wrzucamy boczniaki, mieszamy i chwilę ogrzewamy. Danie jest gotowe do podania. Doskonale smakuje z chlebem lub z ziemniakami. Najlepszy będzie kolejnego dnia.

Boczniaki w misce
Boczniaki to doskonały zamiennik mięsa

Źródło zdjęcia: canva/Lais Schulz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: noizz

Zapraszamy na nasz Instagram