Niezwykła bezmięsna wersja bigosu. Główny składnik zaskakuje
Bigos często gości na świątecznych stołach. Tradycyjnie danie to przygotowuje się z mięsem, lecz w wersji roślinnej smakuje równie dobrze. Do kapusty dodajemy boczniaków, pysznych i dobrze zastępujących wiele mięsnych produktów grzybów, które z pewnością pokochacie w tym daniu.
Tradycyjny bigos — np. staropolski czy szlachecki — choć pyszny, na wigilii zagościć nie może, bo nie jest postny. Nie każdy też będzie chciał jeść potrawy mięsne. Rozwiązaniem w tej sytuacji jest przyrządzenie wegańskiego bigosu.
Danie będzie pełne smaku i tekstur. W przepisie inspirowanym recepturą Jadłonomii wykorzystujemy mnóstwo aromatycznych przypraw i aż dwa rodzaje kapusty. Koniecznie spróbujcie, a pokochacie tę wersję znanej potrawy kuchni polskiej.
Przepis na wspaniały bezmięsny bigos świąteczny
Składniki:
500 g boczniaków
1 kg kiszonej kapusty
1 kg białej kapusty
1 średnia cebula
3 szklanki wody
pół szklanki suchej zielonej soczewicy
1 średnie kwaśne jabłko
1 – 3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10 sztuk suszonych śliwek
1/4 szklanki suszonej żurawiny
10 g suszonych grzybów
6-7 łyżek sosu sojowego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy:
6 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
1 łyżeczka kminku
4 goździki
3 owoce jałowca
1,5 łyżeczki papryki wędzonej
1,5 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren gorczycy
Gotujemy soczewicę i kiszoną kapustę
Przygotowanie dania rozpoczynamy dzień wcześniej, najlepiej wieczorem. Soczewicę zieloną zalewamy wodą i namaczamy. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę, kiszoną kapustę tniemy na mniejsze kawałki.
Na dnie bardzo dużego garnka rozgrzewamy sporą ilość oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją przez 1 minutę. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze przez 2 - 3 minuty. Na patelnię wrzucamy kapustę i wlewamy wodę.
Kapustę solimy i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut. Namoczoną soczewicę odcedzamy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ją do miękkości, czyli około 25 minut. Białą kapustę siekamy, a jabłko w skórce ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przygotowujemy grzyby i dodajemy je do dania
Boczniaki kroimy w grube paski wzdłuż blaszek. Następnie na dnie większej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy grzyby. Nie mieszamy ich. Robimy to dopiero, gdy upłyną około 2 minuty. Mieszamy je jeszcze raz po upływie kolejnych 2 minut.
Gdy boczniaki się zrumienią, wlewamy 2,5 łyżki sosu sojowego i pół łyżeczki syropu klonowego. Grzyby intensywnie mieszamy, by odparować płyn. Odstawiamy patelnię na bok.
Kiedy kiszona kapusta lekko zmięknie, dodajemy surową kapustę białą, jabłko i wszystkie pozostałe składniki poza podsmażonymi boczniakami. Dokładnie mieszamy, garnek przykrywamy.
Danie gotujemy danie przez 4 godziny na najmniejszym ogniu, mieszając co godzinę. Na koniec doprawiamy je solą i pieprzem. Słodzimy dodatkowo, jeśli to konieczne.
Wrzucamy boczniaki, mieszamy i chwilę ogrzewamy. Danie jest gotowe do podania. Doskonale smakuje z chlebem lub z ziemniakami. Najlepszy będzie kolejnego dnia.
Źródło zdjęcia: canva/Lais Schulz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: noizz