Smakosze.pl
Projekt bez tytułu (27)

canva/neiljlangan

Najszybsza pod słońcem pasta jajeczna z serem

22 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli na szybko chcesz przygotować na śniadanie coś smacznego, mamy dobry pomysł. Ugotuj jajka, zetrzyj ser i zrób najszybszą pod słońcem pastę jajeczną z serem. Zobacz, co jeszcze warto do niej dodać, by była pyszna i smarowna.

Pasty do pieczywa są świetnym pomysłem nie tylko na śniadanie. Robi się je bardzo szybko i w zasadzie z tego, co ma się pod ręką. Może to być biały ser, wędzona ryba, ugotowane warzywa czy jajka. Łączy się je z dodatkami wzbogacającymi ich wartość odżywczą, smarowność i smak.

Jajka w paście można połączyć np. z posiekaną zieleniną, startą rzodkiewką czy ulubionym rodzajem sera. Dla związania składników zwykle dodaje się majonez, można też połączyć go ze śmietaną, jogurtem, odrobiną musztardy czy chrzanu.

Najszybsza pod słońcem pasta jajeczna z serem

Składniki:

  • 4 jajka

  • 5-7 dag żółtego sera w kawałku

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka śmietany

  • 1 łyżeczka musztardy

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

Ciasto chałwowe bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia z chałwą - pyszne, szybkie i delikatne

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pasty jajecznej

Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek, drobno posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach. Możesz je dodatkowo rozgnieść widelcem.

Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do jajek razem z majonezem, śmietaną i musztardą. Wymieszaj.

Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do pasty jajecznej, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaruj nią pieczywo.

Po więcej przepisów na pyszne pasty zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam m.in. przepis na pastę z makreli, a także na pastę z kiszonych ogórków.

żółty ser

żółty ser

Źródło zdjęcia: canva/superelaks


Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >