Kultowa sałatka gyros wg. przepisu Ewy Wachowicz
Sałatka gyros jest smaczną i bogatą kompozycją warzywną. Doskonale sprawdzi się na wielu spotkaniach towarzyskich. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste, a z przepisem Ewy Wachowicz wyjdzie wam tak dobra, jak nigdy wcześniej. Koniecznie spróbujcie.
Przepisy Ewy Wachowicz są sprawdzone i pełne smaku. Wystarczy wspomnieć sposób na gulasz czy tatar. Sałatka gyros w jej wykonaniu jest prawdziwym hitem. Sięgnijcie po nią na Sylwestra, a miło zaskoczycie swoich gości.
Przepis na kultową sałatkę gyros według Ewy Wachowicz
Składniki:
1 średnia kapusta pekińska
7 ogórków konserwowych
1 większa puszka kukurydzy konserwowej
1 podwójna pierś kurczaka
2 czerwone cebule
jogurt naturalny
2,5 łyżki przyprawy gyros
1 łyżka oleju rzepakowego
pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kapustę pekińską siekamy i wkładamy do dużej miski, w której podamy sałatkę. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. W osobnej misce łączymy go z łyżką oleju i 2 łyżkami przyprawy gyros.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i podsmażamy mięso na złoty kolor. Kukurydzę odcedzamy, ogórki kroimy w drobną kostkę.
Cebule obieramy i kroimy w piórka, a następnie sparzamy je wrzątkiem, by złagodzić ostry smak warzywa. Dodajemy ją do miski wraz z kukurydzą i ogórkami.
Wrzucamy przestudzonego kurczaka i mieszamy. Jogurt łączymy z łyżeczką przyprawy gyros i dodajemy do sałatki. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem. Podajemy z chlebem.
Wskazówka: składniki sałatki możemy też ułożyć warstwami. Wtedy każdy z nich przekładamy sosem.
Źródło zdjęcia: canva/svariophoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewa-wachowicz