Smakosze.pl Przepisy Wyborna sałatka jarzynowa z zaskakującym ostrym składnikiem
canva/Timolina

Wyborna sałatka jarzynowa z zaskakującym ostrym składnikiem

2 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym daniem na polskich stołach. Nie obędą się bez niej żadne święta, ale na co dzień też chętnie ją zjemy. Wszak jest zdrowa, a warzywa, z których się ją robi, są tanie i zwykle mamy je pod ręką. Dziś zdradzimy wam przepis na wyborną sałatkę jarzynową z zaskakującym ostrym składnikiem.

Do przygotowania sałatki jarzynowej potrzebujecie przede wszystkim warzyw korzeniowych. Wcześniej trzeba je ugotować, tak by były półmiękkie. Zbyt długo gotowane stają się za miękkie i łatwo się rozpadają. Zawierają też mniej cennych składników.

Są dwie szkoły gotowania warzyw korzeniowych na sałatkę. Jedna mówi, żeby warzywa najpierw obrać, a potem ugotować. Druga każe je gotować w skórce. I ten drugi sposób jest godny polecenia. Po pierwsze zapewnia warzywom lepszą konsystencję i smak, po drugie warzywa tracą w ten sposób mniej witamin i soli mineralnych.

Wyborna sałatka jarzynowa z zaskakującym ostrym składnikiem

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 3 ziemniaki

  • kawałek korzenia selera

  • 3 jajka

  • 1 cebulka

  • kawałek jasnej części pora

  • 4-5 ogórków kiszonych

  • 1 jabłko

  • 1 puszka kukurydzy lub groszku konserwowego

  • 4-5 łyżek majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki jarzynowej

Marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler dokładnie wyszoruj, opłucz. Zalej gorącą wodą, gotuj, aż będą miękkie.

Ugotowane warzywa odcedź, wystudź, obierz, pokrój w niedużą kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz, pokrój w niedużą kostkę.

Cebulkę obierz, pokrój w kostkę. Por oczyść z wierzchnich liści, przekrój wzdłuż na połowę, wypłucz pod bieżącą wodą. Każdą połówkę pora przekrój jeszcze raz na połowę, a potem pokrój w wąskie paski.

Ogórki kiszone i obrane jabłko pokrój w niedużą kostkę. Kukurydzę lub groszek konserwowy dokładnie odsącz z zalewy.

Rozdrobnione składniki sałatki umieść w misce, dodaj warzywa z puszki, wymieszaj. Warzywa połącz z majonezem i musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Po przygotowaniu sałatkę warto wstawić na kilka godzin do lodówki, by jej składniki dobrze się przegryzły.

Na naszej stronie znajdziesz też inne wersje tradycyjnej sałatki jarzynowej. Sprawdź, jak przygotować ekspresową sałatkę jarzynową , a także jak zrobić sałatkę jarzynową bez majonezu .

por
por

Źródło zdjęcia: canva/funkybg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy