Smakosze.pl Przepisy Wyborna sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu
pixabay/ 62k

Wyborna sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniu

1 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Chociaż tegoroczna Wielkanoc będzie znacznie różniła się od tej, którą zapamiętaliśmy z wcześniejszych lat, to warto w miarę swoich sił i możliwości przygotować smaczne kojarzące się z tym świętem posiłki. Nie może na nim zabraknąć przede wszystkim domowego chrzanu oraz jajek.

Z resztek po uroczystym śniadaniu przygotujesz wyborną sałatkę , która nie tylko zachwyci każdego smakosza, ale również sprawi, że poczujesz smak i klimat tych wyjątkowych wiosennych świąt!

Wielkanocna sałatka z "resztek"

Potrzebne składniki:

  • 5 ugotowanych na twardo jajek

  • łyżka chrzanu

  • sok z cytryny

  • szklanka kwaśnej śmietany

  • 2 jabłka

  • cebula

  • 2 ziemniaki

  • sól, cukier i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Starty chrzan zalej natychmiast sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj . Ugotowane jajka i ziemniaki oraz jabłka pokrój w kostkę, a sparzoną cebulę posiekaj na jak najdrobniejsze kawałeczki.

Wszystkie składniki połącz ze startym chrzanem i zalej przyprawioną solą, pieprzem oraz cukrem kwaśną śmietaną. Sałatkę owiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.

Przed podaniem przybież sałatkę wiosennymi akcentami np. gałązkami rzeżuchy, świeżym szczypiorkiem oraz kawałkami pokrojonych rzodkiewek . Danie z pewnością będzie konkurencją dla klasycznej sałatki jarzynowej. Ją również warto zrobić w nieco "odświeżonej" wersji.

Wiosenna wersja sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa gości na naszych stołach podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Poza tradycyjnymi składnikami warto wzbogacić ją również o dodatki, które podkreślą jej sezonowy, wielkanocny charakter.

Mogą to być np. pokrojone w drobne plasterki rzodkiewki, starty chrzan oraz szczypiorek . Przykładowy przepis na taką sałatkę znajdziesz w tym artykule .

Polecamy również nasze inne pomysły na wielkanocne potrawy. Pisaliśmy m.in. przepisie Ani Starmach na pyszny żurek w chlebie .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Przepis pochodzi z książki "365 obiadów na polskim stole na co dzień i od święta" E.Aszkiewicz i R.Chojnacka, wyd. Publicat

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy