Smakosze.pl
Sałatka jarzynowa

Pixabay / 62k

Wiosenna odsłona sałatki jarzynowej

4 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sałatka jarzynowa to popularne danie, bez którego nie wyobrażamy sobie świąt i rodzinnych uroczystości. Wiosną warto serwować ją w nieco odświeżonej wersji. Dodatek chrupiącej rzodkiewki oraz natki z pietruszki sprawi, że na nowo zachwycimy się jej

Chociaż w wielu naszych domach króluje przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, to możemy ją podać na wiele różnych sposobów. Na święta wielkanocne doskonałym pomysłem jest zaserwowanie jej wiosennej wersji.

Wiosenna odsłona sałatki jarzynowej

Wielu z nas już teraz z niecierpliwością wypatruje wiosny, a co za tym idzie nowalijek. Ta pora roku wpływa w końcu nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na zawartość naszych talerzy!

Wiosna  kojarzy się również z nadchodzącą Wielkanocą. W tym czasie spędzamy wiele godzin w kuchni, aby zachwycić naszych bliskich wyjątkowymi potrawami. Poza tradycyjnym żurkiem i faszerowanymi jajkami, na naszym stole nie może wręcz zabraknąć sałatki jarzynowej.

Poza tradycyjnymi składnikami warto dodać do niej rzodkiewkę oraz natkę pietruszki. To wyraziste w smakach składniki doskonale podkręcą smak kultowej sałatki. Poniżej podajemy przepis na pyszną, sezonową wersję tego dania.

Składniki:

  • 2 jabłka

  • 5 rzodkiewek

  • 1 cebula

  • 3 ogórki konserwowe

  • 3 ziemniaki

  • 4 marchewki

  • 3 pietruszki

  • 1/2 pęku natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

  • 3 łyżki majonezu

Sposób wykonania:

Obierz marchewki, pietruszki oraz ziemniaki, a następnie gotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości. Jajka ugotuj na twardo, umyj natkę oraz rzodkiewkę.

Pokrój w drobną kostkę wszystkie składniki sałatki, a następnie je dokładnie wymieszaj razem z dobrej jakości majonezem oraz solą i pieprzem. Włóż danie do lodówki na około 30 minut, aby smaki się ze sobą przegryzły.

Jeśli chcesz przygotować sałatkę w nieco wersji, zastąp majonez jogurtem naturalnym.

Szukasz innych przepisów na sałatkę jarzynową? Niedawno przedstawialiśmy wyjątkowy przepis Jakuba Kuronia na ten specjał. Pisaliśmy również o tym, jak to danie robi sam Tomasz Strzelczyk.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujwstylueko.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined undefined             

Podobne artykuły

Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kotlet schabowy

Przepisy

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Przepis na niezapomniane szare kluchy

Czytaj więcej >