Wiosenna odsłona sałatki jarzynowej
Chociaż w wielu naszych domach króluje przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową, to możemy ją podać na wiele różnych sposobów. Na święta wielkanocne doskonałym pomysłem jest zaserwowanie jej wiosennej wersji.
Wiosenna odsłona sałatki jarzynowej
Wielu z nas już teraz z niecierpliwością wypatruje wiosny, a co za tym idzie nowalijek. Ta pora roku wpływa w końcu nie tylko na nasze samopoczucie, ale również na zawartość naszych talerzy!
Wiosna kojarzy się również z nadchodzącą Wielkanocą. W tym czasie spędzamy wiele godzin w kuchni, aby zachwycić naszych bliskich wyjątkowymi potrawami. Poza tradycyjnym żurkiem i faszerowanymi jajkami, na naszym stole nie może wręcz zabraknąć sałatki jarzynowej.
Poza tradycyjnymi składnikami warto dodać do niej rzodkiewkę oraz natkę pietruszki. To wyraziste w smakach składniki doskonale podkręcą smak kultowej sałatki. Poniżej podajemy przepis na pyszną, sezonową wersję tego dania.
Składniki:
2 jabłka
5 rzodkiewek
1 cebula
3 ogórki konserwowe
3 ziemniaki
4 marchewki
3 pietruszki
1/2 pęku natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
3 łyżki majonezu
Sposób wykonania:
Obierz marchewki, pietruszki oraz ziemniaki, a następnie gotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości. Jajka ugotuj na twardo, umyj natkę oraz rzodkiewkę.
Pokrój w drobną kostkę wszystkie składniki sałatki, a następnie je dokładnie wymieszaj razem z dobrej jakości majonezem oraz solą i pieprzem. Włóż danie do lodówki na około 30 minut, aby smaki się ze sobą przegryzły.
Jeśli chcesz przygotować sałatkę w nieco wersji, zastąp majonez jogurtem naturalnym.
Szukasz innych przepisów na sałatkę jarzynową? Niedawno przedstawialiśmy wyjątkowy przepis Jakuba Kuronia na ten specjał. Pisaliśmy również o tym, jak to danie robi sam Tomasz Strzelczyk.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujwstylueko.pl
undefinedundefined undefined