Wegetariańskie kotlety mielone zachwycą nawet zatwardziałych mięsożerców
Nietrudno natknąć się na wielbicieli kotletów mielonych. Znaczna część smakoszy zajada je z miłą chęcią. Coraz więcej miłośników kulinariów stara się ograniczyć spożycie mięsa. Wówczas warto sięgnąć po przepis na wegetariańskie kotlety mielone.
Kotlety mielone bez mięsa?
Dla bardziej konserwatywnych smakoszy taki scenariusz jest praktycznie nie do pomyślenia. Wszakże klasyczne kotlety mielone w znacznej mierze składają się właśnie z mięsa. Nie oznacza to jednak, że nie możemy pozwolić sobie na odrobinę ekstrawagancji w kuchni. Zwłaszcza że wyjdzie nam ona na zdrowie.
Na naszym portalu niejednokrotnie gościły kultowe kulinarne klasyki w bezmięsnych alternatywach. Ostatnio wspominaliśmy, chociażby o smalcu z fasoli. Tego typu eksperymenty cieszą się coraz większą popularnością, ponieważ mięso znajduje się niemal na końcu piramidy żywienia, a jego produkcja negatywnie odbija się na środowisku.
Przepis na bezmięsne mielone nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Podstawowym produktem będzie roślinny zamiennik mięsa mielonego. W sklepach Lidl można natknąć się na produkt marki Next Level. Natomiast w innych supermarketach coraz częstszym widokiem jest wegańskie mielone Z Gruntu Dobre od Sokołowa. Takich alternatyw jest coraz więcej i warto je wykorzystać w pyszny sposób.
Oprócz zamiennika mięsa mielonego potrzebne nam będą dobrze znane składniki. Lista jest krótka i część z nich znajdziemy we własnej kuchni. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć przed rozpoczęciem gotowania?
300 g roślinnego zamiennika mięsa mielonego
cebula
2 ząbki czosnku
jajko
kajzerka
200 ml mleka
pieprz ziołowy
sól
bułka tarta
olej do smażenia
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Banalnie prosty przepis na wegetariański specjał
Na początku roślinne mielone umieszczamy w sporej misce. Cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach, a czosnek wyciskamy. Oba składniki dodajemy do mięsa. Kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy. Ją również wkładamy do miski.
Dodajemy również jajko oraz przyprawy. Całość starannie mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Możemy ją dodatkowo wzbogacić o ser i wędzoną paprykę. Jeśli chcemy przygotować wegańskie mielone, wówczas wystarczy zrezygnować z dodatku namaczanej bułki i jajka.
Z masy lepimy kotlety mielone. Obtaczamy je w bułce tartej i wykładamy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut na każdą stronę. Kotlety mielone powinny nam się ładnie zarumienić.
Danie najlepiej serwować z ubitymi ziemniakami i mizerią. Domownicy nie będą mogli uwierzyć, że zajadają przysmak, w którym nie ma mięsa. Wcześniej warto uraczyć ich wegetariańską zupą pomidorową.
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepis autorski